Borås

Miljösatsning hotad av "fossiler"

Åhagastiftelsen vill inte ha en liten gasmack framför mäss- och konserthuset Åhaga. Detta hotar Borås stads målsättning att bli en stad fri från fossila bränslen. ”Fossiler” som vägrar lyssna - det kallar vd:n för företaget Fordonsgas, som ska bygga macken, Åhagas företrädare.

Om stiftelsen överklagar placeringen drar sig företaget Fordonsgas ur projektet.

Borås har idag en enda gasmack, på Gässlösavägen, på besvärligt avstånd från allfarvägarna. Det nya tankstället, två och en halv meter högt, skulle byggas betydligt mer åtkomligt i södra Borås, ett 80-tal meter norr om Åhagahuset.

Efter kritik från Åhagastiftelsen har ritningen gjorts om. Marknivån ska sänkas en halv meter. Kompressorhuset, tre gånger sju meter, har vänts så att när man tittar mot Åhaga bara ser kortsidan. Dessutom ska huset få röd tegelfasad, liksom Åhaga.

Bengt Swegmark, säger att Åhagastyrelsen anser att tankstationen skymmer Åhagas entré och den förfular Åhaga. Men han vill inte intervjuas på band. Tidigare har styrelsen sagt att man tänker överklaga tankstationen till högsta instans.

Fordonsgas vd, Bo Ramberg, kallar styrelsemedlemmarna för ”fossilerna i sidenscarves”.

- Vi har så mycket andra städer runt om i Västra Götaland som vill att man bygger, så om stiftelsen överklagar får vi släppa det här, säger han.