ÖSTERGÖTLAND

Färre bönder satsar på ekologiskt

Samtidigt som efterfrågan på ekologisk mat aldrig varit så stor som nu, så minskar antalet bönder som går över till ekologiskt lantbruk här i Östergötland, det visar siffror från länsstyrelsen.

En anledning kan, enligt länsstyrelsen, vara att regeringen från och med förra året gjorde om stödet till de ekologiska lantbrukarna.

– I jordbrukarkretsar har det uppstått en motsättning mellan konventionellt och ekologiskt. Det är synd för efterfrågas det ekologiska varor så ska vi ta fram det. Eftersom det inte är sämre ekonomiskt att odla ekonomiskt så har jag lite svårt att förstå varför man inte ställer upp och tar fram de varor som efterfrågas, säger Bengt-Åke Karlsson som är ordförande i föreningen Ekologiska lantbrukare i Östergötland

Många miljövänliga men få certifierade
För att få fullt bidrag måste man numera vara certifierad vilket inte alla bönder väljer att bli, istället går man då ur det ekologiska lantbruket.

Idag är 17% av länets bönder ekologiska lantbrukare. Samtidigt är det idag allt fler djur som certifieras i länet men av de östgötska ekologiska bönderna är det fortfarande bara 1/3 som är certiferade.

Konsumenten avgör
Bengt-Åke Karlsson är bekymrad över att inte fler vill gå över till ekologiskt. Själv har han odlat ekologiskt sedan 1996 men inte lyckats övertala sina närmsta grannar. Men han tror ändå på en förändring. Det finns ett riksdagsbeslut på att 20% av jordbruket ska vara ekologiskt 2020 men det är inte det som kommer att driva den miljövänliga produktionen framåt.

-Jag tror att det är konsumenten som kommer att påverka det här. Det är oftast efterfrågan som styr vad vi gör. När några ser att det importeras för mycket så brukar marknaden vara sådan att då ser man att här finns det något att tjäna pengar på.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Läs mer om vår granskning av den ekologiska maten: