Stockholm

Del av Järvalyftet på is efter protester

I fredags, den första februari, var det tänkt att renoveringen av ett antal hus i Husby skulle påbörjas. Det är en del av det så kallade Järvalyftet där bostadsområdena kring Järvafältet ska renoveras. Men efter protester från de boende i Husby har planerna fått läggas på is och på måndagkvällen hölls ett första möte för att dra upp riktlinjer för de fortsatta samtalen mellan hyresgästerna och fastighetsägaren Svenska Bostäder.

- Ja, just nu har vi startat upp samrådsgruppen, som ska förhandla med Svenska Bostäder om hur hyresgästerna vill att renoveringarna ska bli, säger Jan Hanspers från hyresgästföreningen.  

I november förra året kallade Svenska Bostäder till ett möte med hyresgästerna i tre hyreshus i Husby. Svenska Bostäder meddelade då att bolaget skulle renovera husen och samtidigt höja hyran med upp mot 75 procent. Hyresgästerna blev mycket upprörda och har nu sett till att stoppa planerna tills vidare.
Nu har hyresgästerna startat en grupp som ska diskutera hur man ska gå vidare. Gruppen, som haft sitt första möte, är inte emot renoveringar, men den vill inte ha så stora renoveringar som fastighetsägaren planerar. Det säger Jorge Silva som bor i området.

Radio Stockholm pratade med Gunnel Johansson på mötet i november. Hon var mycket orolig då och säger så här idag:

- Det är klart att man ska komma överrens överhuvudtaget, för jag ska tala om för dig att jag har arbetat inom Svenska Bostäder i åtta år som lokalvårdare.

- Men Svenska Bostäder har gjort fel tycker jag. Men de har ju ångrat sig på ett vis nu. För huset som brann, det skulle de ju reparera den första februari. Och det är ju på obestämd tid nu, så vi har ju vunnit ett steg. Det känns bra på det viset, säger hon.