"Kulturrådet har missuppfattat sin roll"

Sametingets kulturråd har i sitt senaste beslut ställt krav på hur samiska teatern ska använda sina pengar.
– Sametingets kulturråd som myndighet har nog missuppfattat sin roll, säger teaterchefen Lillemor Mauritzdotter Nylén.

Sametingets kulturråd kräver att en halv miljon av bidraget till teatern måste användas i samverkan med andra samiska kulturarbetare.

Teaterbidraget från kulturrådet är öronmärkta pengar där regeringen har bestämt att teatern ska ha 5,5 miljoner årligen.

Delade meningar
Teaterchefen Lillemor Mauritzdotter Nylén tycker därför det är konstigt att kulturrådet ställer krav som om dom hade möjlighet att minska bidraget.

Men kulturrådets ordförande Per Gustav Labba, säger att det är kulturrådet som bestämmer över pengarna oavsett vad det står i regeringens direktiv.

Vill främja samarbete
Labba säger att kulturrådet fått klagomål från samiska kulturarbetare om att teatern inte vill samarbeta med dom och därför ställer nu kulturrådet krav på samarbete:

– Det är ju ett ansvar för teatern att i samverkan med andra kulturarbetare i Sápmi arbeta för samisk kultur, om man inte gör det så är det ju självklart att det leder till konsekvenser, säger Per-Gustav Labba.

Förvånad över kravet
Lillemor Mauritzdotter Nylén tycker inte att kulturrådet har rätt att ge direktiv för vad pengarna ska användas till på det här sättet.

– Jag undrar vad man skulle säga på Kungliga Dramaten som vi har i Stockholm om regeringen gick in och gav direktiv om vad medlen ska användas till, säger hon och är förvånad över kulturrådets krav.

– Ska vi bara få använda 500 000 kronor med ändamål att samverka med övriga samiska kulturutövare, vi brukar ju använda mycket, mycket mer per år, säger Lillemor Mauritzdotter Nylén.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio