Härnösand

Tvekar inför regionbeslut

Härnösands kommun har fortfarande inte bestämt vad kommunen ska tycka i regionfrågan. Under tisdagen bordlades ärendet i kommunstyrelsen, och lämnas nu över till kommunfullmäktige som får ta ställning vid nästa sammanträde den 25:e februari.
-Det viktigaste för Härnösand är att länet inte delas, säger Härnösandspolitikerna Anders Gäfverft (m) Sig-Britt Ahl (s)och Eva Goes (mp).

Det är socialdemokraterna som främst ville ha mera tid på sig, eftersom partiet ska ha ytterligare ett möte för att diskutera regionfrågan på måndag. Och varför forcera ett beslut som kommer att spela så stor roll så länge, säger Eva Goes.

-Härnösand är idag residensstad och stadens roll skulle minska om länet splittrades, säger Anders Gäfvert. Han vill hellre se till exempel hela Västernorrland slå ihop sig med Jämtland. Men han har inget riktigt svar på hur det ska kunna ske när Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors och Timrå redan tydligt klartgjort att de hellre vill norrut om det blir en delning. Men i slutändan är det riksdag och regering som beslutar, poängterar han.

Sig-Britt Ahl, socialdemokrat, vill vänta tills måndagens partimöte innan hon säger vilket ställningstagande hon kommer att ta.

Ulla Öhman.
ulla.ohman@sr.se