Uppsala

Stor brist på taxichaufförer

Det råder stor taxiförarbrist i Uppsala. Antalet människor som vill jobba som taxichaufförer har det senaste året minskat kraftigt, och det kan i förlängningen leda till att det framförallt på helgkvällar och nätter inte kommer att finnas tillräckligt med taxibilar ute på stan. Johan Julin är ansvarig för utbildningen på Uppsala taxi.

- Ja, för närvarande har vi svårt att få tag i förare. Det råder relativt stor förarbrist i Uppsala, säger Johan Julin.

Varför har det blivit så här?

- Mycket beroende på högkonjunkturen. Folk har lätt att få andra jobb.

Men det är inte bara högkonjunkturen som ligger bakom taxiförarbristen. En annan orsak är också att Vägverket i april förra året återinförde kravet på ett speciellt uppkörningsprov för taxiförare, vilket tillsammans med teoriprovet och annat totalt kostar förarna cirka 2000 kronor, under några år har den kostnaden inte funnits. Johan Juhlin säger att Uppsala taxi i och med det nya kravet från Vägverket visserligen fått bättre förare, men samtidigt betydligt färre att välja mellan.

- Vi brukar få in mellan 100 och 110 anmälningar per år till kursen. Nu ligger det på cirka en per månad bara.

Hur känns det här?

- Ja, åkarna blir ju inte så glada. De är allmänt frustrerade över att man inte får tag i personal. Jag förstår dem, säger Johan Julin.

Även Taxi Kurir i Uppsala säger att de märkt av en minskning av antalet personer som vill jobba som taxichaufförer. I Uppsala är det av tradition många studenter som jobbar extra med att köra taxi, men de har nästan helt förvunnit nu. Vi träffade en som inte är student, Hans Roheden. Han gick i förra veckan en kurs hos Uppsala taxi.

- Jag såg att det satt dekaler på taxibilar som åkte runt. Där stod det att de sökte taxiförare på helger och nätter. Då tänkte jag: ”varför inte?”

Men hur känns det att få betala? Det kostar ju en del att få ett taxikort.

- Jag tyckte att det var värt en investering i min fortsatta karriär, säger Hans Roheden.

Med den nuvarande taxiförarbristen kan det bli svårare att få tag i en taxi när man behöver en, främst på helgkvällar och nätter. Men utbildningsansvarige Johan Juhlin hoppas på någon sorts lösning inom kort.

- Idag märker inte kunderna av detta egentligen. Men i förlängningen kan det bli problem, nu försöker vi pressa citronen en extra gång, frågan är ju hur länge vi kan göra det. Nu kommer man troligtvis från styrelsens sida att hitta någon sorts lösning på detta. Antingen att vi betalar folk som ska gå kursen eller nånting annat, säger Johan Julin.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se