"Höj statusen på den samiska flaggan"

Organisationen Same Ätnam vill höja statusen på den samiska flaggan och ge den ett bättre skydd.
– Statusmässigt så är den samiska flaggan i Sverige på samma nivå som vilken företagsflagga som helst, säger Same Ätnams ordförande Lars-Nila Lasko.

Officiell status innebär att den samiska flaggan helgas och skulle få en högre status än andra företagsflaggor, berättar Lars-Nila Lasko.

Same Ätnam vill också skydda den samiska flaggan genom lagstiftning. I dagsläget finns inget skydd och enligt Lasko innebär det att den exempelvis skulle kunna användas i diskriminerande sammanhang utan att den som gör det riskerar något straff.

Demokratisk rättighet När det gäller den svenska flaggan så finns det en särskild lag som reglerar det mesta om flaggan, till exempel hur den ska se ut och i vilka sammanhang den får användas. En liknande lag borde alltså upprättas för den samiska flaggan, menar Same Ätnam.

– Vi är två olika folk och vi bor i samma land och jag tycker det är en demokratisk rättighet att också satsa på samiska nationalsymboler åt det samiska folket, säger Lars-Nila Lasko.

Symboliskt viktigt
I Norge har stortinget beslutat att den samiska flaggan är en officiell flagga, det innebär att den idag hissas utanför stortinget och i kommuner runt om i landet.

Det samma skulle alltså gälla i Sverige, där länsstyrelser, kommuner och riksdag skulle vara tvingade att hissa den samiska flaggan idag. Något som skulle vara symboliskt viktigt, säger Lars-Nila Lasko

– Det är ett stort erkännande av det samiska folket och samiska nationalsymboler.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio