Skånsk kalops med rotfrukter och inlagda hela rödbetor
I Meny vecka 6 2008
4 port
1 kg benfritt nötkött
2 msk smör
10 kryddpepparkorn
salt
2 lagerblad
vattenbuljong
2 morötter
1 purjolök eller gul lök
2 palsternackor
Skär köttet i 4 cm tjocka bitar. Bryn köttet i en het stekpanna med smör, så att alla bitarna får en väl brun färg. Tillsätt salt och kryddor, vispa ur pannan med vatten häll skyn i grytan. Koka under lock med svag värme, tills köttet är mört, 1-1½ timme. Späd med lite vatten eller buljong om det behövs. Skala och skiva grönsakerna och lägg dem i grytan. Låt koka med ca 10 minuter. Smaka av med en sked och red av kalopsen med maizena eller vatten och mjöl. Servera kalopsen med skalpotatis och goda rödbetor. Koka kalopsen gärna dagen innan.