Lasso onsdag 6/2

Göran och Amelia inspirerade i ledarskapet

Det är inte alltid lätt att vara den som ska leda andra. Idag fick folk från näringslivet i län, kommun, landsting och andra möjlighet att lära sig mer om ledarskap på Elmia.

Två av talarna var Göran Person och Amelia Adamo, som berättade om ledarskap utifrån sina egna erfarenheter. Två helt olika stilar enligt Eva Örn, verksamhetschef inom folktandvården i Jönköpings län:

Minidebatt om privatisering i landstinget

Privatiseringsplanerna inom landstinget fortsätter. Men oppositionen reagerar!

I Lassostudion möttes Inga Jonasson, vänsterpartistisk landstingspolitiker och Esse Petersson, folkpartiets ledare i landstinget:

Ny förening ska tillvarata familjers rättigheter

Ibland får socialen skäll för att den gör för lite, som i fallet Bobby eller fallet Louise.

Och ibland får socialen skäll för att den gör för mycket...

Men vart vänder man sig då, om man inte känner sig rätt behandlad?

En möjlighet är Riksförbundet för familjers rättigheter, som nu startar en lokalavdelning i Jönköping.

Och mer om den hörde du i Lasso. Som utgångspunkt togs familjen, som Nyheterna berättade om i måndags.

Föräldrarna ”Lisa” och ”Åke” hade bett om hjälp med sin då fyraårige son, som var mycket utåtagerande, men istället hamnade hela familjen i en utredningskarusell. Och nu känner sig familjen förföljd av socialtjänsten i Nässjö kommun.

Mikael från Vaggeryd spelar VM-bandy för USA

Han kan väl bäst beskrivas som världsmedborgare - Mikael Sandberg. Kommer ursprungligen från Vaggeryd, men är numera amerikansk medborgare - och bandyspelare i USA:s landslag.

Trängsel i norr får lodjuren att flytta till länet

Den senaste tiden har vi hört många rapporter om hur rovdjuren tassar in i länet. Det har varit rätt många som ropat efter vargen, lodjuret eller björnen.

Och även om långt ifrån alla rapporter om blodtörstiga vilddjur på våra marker har varit sanna, så verkar det ändå som vi kommer få vänja oss vid de här varelserna i våra skogar.

För senaste spårningar pekar nämligen på att såväl lodjur som varg är på väg hitåt. Ja de är t o m närmare än så, berättar Linda Andersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen:

Dreamhack ska ut på turné

Dreamhack, världens största datorfestifal håller ju normalt till i Jönköping, men i mars ska det bli LAN-party också i Skellefteå.

I Jönköping brukar festivalen locka runt 15 000 besökare. Så många kanske inte kommer till Skellefteå, men eleverna på LTU, Luleå Tekniska Universitet, har ändå högt ställda förväntningar.

Studenterna Emma Prieto och Simon Wiippalo ska delta i arbetet under Dreamhack.

Peter från Jönköping leder världscup

Det har gått bra för Peter Arnesson på sistone! Och är du inte insatt i hur och i vad det gått bra, så får du svaret i Lasso.

Foto: Karin Selldén/SR

Minoriteter i ett snart självständigt Kosovo

Den här veckan har Lasso sänt reportage som vår Värnamoreporter Karin Malmsten gjort tillsammans med Calle Wisborg, när de förra veckan var i Kosovo.

I spåren av alla oroligheter som varit på Balkan har olika folkgrupper hamnat i kläm.

I Kosovo tvingas serberna bo i enklaver, där de är utestängda och isolerade från det kosovoalbanska samhället. Och nu när Kosovo kan vara på väg att bli självständigt, finns förstås en oro för hur det ska bli för landets minoriteter.

I Gracanica, en av de större enklaverna, 5 km utanför huvudstaden Pristina, träffade våra reportrar en serbisk präst. Han är väl insatt i hur hans församlingsbor har det och är själv ett exempel på hur kosovoserberna upplever vardagen.


Bilderna från kosovo har tagits av Karin Malmsten.