FOTBOLL

Australien började med seger i VM-kvalet

Australien har inlett den långa vägen mot VM-slutspelet i fotboll 2010. ”The Socceroos” började VM-kvalet med seger mot Qatar på onsdagen. 51 000 begeistrade fans fick se laget vinna med 3–0. Matchen avgjordes den första halvtimmen.

I fotbolls-VM 2006 var Australien bara en feldömd straff ifrån att slå ut blivande världsmästaren Italien i åttondelsfinalen. Nu har ”the Socceroos” börjat den långa vägen till slutspelet i Sydafrika om två år.

”The Dome” i Melbourne var utsåld; de flesta fans kom klädda i gult och grönt. Ljudnivån mildrades av att arenans skjutbara tak hölls öppet under matchen.  

Australien chockstartade och hade avgjort tillställningen efter en dryg halvtimme. Anfallaren Josh Kennedy (Karlsruhe i tyska Bundesligan) nickade in 1–0 i den 10:e minuten.

Konstant press

Qatars försvar missade markeringen på Tim Cahill vid en hörna i 17:e minuten. Evertonmittfältare nickade in 2–0. Australien fortsatte att pressa energiskt och fick utdelning till slut. I den 33:e minuten fick Mark Bresciano (Palermo i Serie A) på ett härligt skott som smet in bakom Qatars målvakt Mohammed Saqar. 

I den andra halvleken mattades australierna och Qatar skapade några chanser, varav en boll smekte utsidan av stolpen. 3–0 stod sig dock tiden ut.

Australien har tidigare VM-kval gått till slutspel via Oceanien och påföljande möte med femman i det sydamerikanska kvalet. 2006 sökte Australien inträde i det asiatiska förbundet och kvalar nu för första gången med länderna där.

Verbeek tog över

Nederländske Guus Hiddink ledde Australien till åttondelsfinal i VM 2006, där alltså Italien till slut vann med 1–0 via en straff på tilläggstid. Hiddinks landsman och tidigare assistent Pim Verbeek lämnade Sydkoreas landslag och tog över det australiska förra året.

Verbeek lämnar inget åt slumpen och satsade på en startelva där tio man spelar i de europeiska ligorna. Den ende hemmabaserade spelaren, backen Craig Moore, har ändå spelat i både Glagow Rangers och Newcastle.

”Socceroos” spelar i en fyralagsgrupp med Qatar, Kina och asiatiske mästaren Irak. De två bästa i gruppen kan kvittera ut biljetter till Sydafrika om två år. Nästa match för ”aussies” är i Kina 26 mars.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se