Malmö

Rättegång inledd efter fasttejpning

I Malmö tingsrätt inleddes på onsdagen rättegången om ett uppmärksammat mobbningsfall. Fem tonårspojkar står åtalade för att ha tejpat fast en pojke vid en stolpe och vid ett träd, och sedan spritt bilder av förnedringen via Internet.

Det är en lite nervös stämning när de fem tonårspojkarna tillsammans med sina försvarsadvokater leds in i rättssalen. På andra sidan rummet, bredvid åklagaren, så sitter den 14-årige pojken som de enligt åtalet ska ha mobbat.

Det var den 9 maj i fjol som pojkarna ska ha hållit fast 14-åringen och tejpat fast honom vid en stolpe. Två veckor senare, den 21 maj så ska de under lunchrasten ha tejpat fast honom vid ett träd vid skolgården.

14-åringen har i förhör berättat att den grova silvertejpen satt hårt åt och att han hade svårt att andas, först efter fem minuter så fick han hjälp att komma loss. Allt fotograferades och bilder och även en film av fasttejpningen ska ha lagts ut på Internet.

Det fem pojkarna står nu åtalade för olaga frihetsberövande och misshandel. Fyra av dem nekar till brott. Vissa av dem säger att 14-åringen själv var med på det, medan andra säger att de i och för sig var där, men att de bara tittade på. En av pojkarna erkänner att han var med och tejpade fast 14-åringen, det vill säga att han gjort sig skyldig till olaga frihetsberövande, men förnekar att han på nått vis misshandlat honom.

Efter att pojkarna lämnat sina inställningar till anklagelserna så beslutar rättens ordförande att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar med hänsyn till de inblandades ålder.

De var på Sundsbroskolan i Bunkeflo söder om Malmö som mobbning ska ha ägt rum. Skolan betalade i december 87 500 kronor i skadestånd till 14-åringen. 14-åringen går sedan i höstas på en annan skola. Händelsen har lett till att man nu skärpt arbete mot mobbning på skolorna säger Mats Bååth, utbildningschef i stadsdelen Limhamn-Bunkeflo.

– Vi har dokumenterat var på skolgården elever kunde känna sig otrygga. Vi försökte vässa vuxennärvaron på skolgården. Vi försöker att ha bättre koll på elever som går ensamma eller i grupp, säger Mats Bååth, utbildningschef i stadsdelen Limhamn-Bunkeflo.