Tore Wretmans husmanskost - Laxpudding och Kåldolmar
I Meny vecka 6 2008
Laxpudding
3-400 g lax som blivit över från dagen innan
8-10 medelstora kokta potatisar
purjolök
ca 1 dl hackad dill
3 ägg
4 dl mjölk
½ kryddmått svartpeppar
salt
Sätt ugnen på 225 grader. Skär fisken i små bitar. Skiva potatisen och purjolöken. Lägg ett lager potatis i botten på ett ugnssäkert fat. Lägg på lax, dill, peppar och salt. Varva, potatis överst. Vispa samman ägg, mjölk och svartpeppar. Häll äggblandningen i fatet. Grädda i ca 30-40 minuter. Servera med smält smör.
Kåldolmar
1 vitkålshuvud
1 tsk salt/liter vatten
2-2½ dl kokt ris
ca 300 g bland- eller fläskfärs
1½ tsk salt
2 kryddmått svart- eller vitpeppar
ca 1½ dl mjölk
2-3 msk smör
1-2 msk sirap
Sås:
4 dl sky + vatten
2 msk vetemjöl + ½ dl vatten
äkta soja, grädde
(½-1 buljongtärning)
Skär runt kålstocken så att bladen kan tas loss. Koka upp rikligt med vatten, tillsätt salt och lägg i kålen med stocken uppåt. Lossa bladen efterhand som de mjuknar, känn med en gaffel. Lyft ev. upp kålhuvudet på en tallrik när bladen ska tas bort. Lägg kålbladen på en ren handduk så att de rinner av. Skär bort en del av den grova bladnerven, bladen kan då lättare rullas ihop. Det behövs 12-14 kålblad till färsen. Blanda riset med köttfärs, salt, peppar och mjölk till en ganska lös färs. Lägg en rågad msk färs på varje kålblad, vik in sidorna och rulla ihop. Bryn fettet i en stekpanna. Lägg i några dolmar i taget, med skarven nedåt. Ringla över lite sirap och stek dem vackert bruna runtom. Lägg över dem i en gryta. Späd i pannan med lite varmt vatten och häll skyn i grytan. Bryn nästa omgång på samma sätt. Efterstek dolmarna under lock på svag värme, 35-40 minuter med vinterkål. Lägg upp dolmarna. Smaka av skyn eller gör ev. en sås. Servera med kokt potatis och lingonsylt.