Lasso torsdag 7/2



Succé för nytt börsrum på IHH

Vad får man om man tar ett rum och placerar dit en rad datorerer, ett antal program för köp och försäljning, några sköna svarta fåtöljer och en plasmaskärm, som visar gällande aktiekurser? Jo, man får vi ett börsrum.

Och några som gjort det här i verkligheten - det är ett antal studenter på Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Och anledningen - det är ett brinnande intresse för aktier. Det säger Rubecca Duggal:

Ingemar, 96, möbeldesigner och konstnär

Han är 96 år och har ett långt konstnärsliv bakom sig, Ingemar Thillmark! Han var möbelformgivare för OPE-möbler i Jönköping under 25 år och ända sedan tonåren har han dessutom ägnat sig åt måleri.

Nu ställer han ut på Nässjö kulturhus med målningar i akryl, främst landskap, men också en del porträtt och stilleben.

Ulla Strängberg hälsade på hemma hos Ingemar Thillmark, en lång och spänstig man, vars lägenhet i Jönköping är möblerad med egenhändigt ritade möbler - som lädersoffan Baronen, gjord av vattenbuffel:

Hur förhindra fler hedersrelaterade brott?

En 16-årig flicka i Malmö avled, när hon föll ner från en balkong på fjärde våningen. Eller knuffades ut?

Igår häktades flickans bror och styvpappa av tingsrätten i Malmö, på sannolika skäl misstänkta för mord eller dråp. Det handlar, enligt polisen, om ett hedersrelaterat brott. Men hur kan detta hända, om och om igen? Och vad kan man göra för att det inte ska hända igen?

Anna Melle, Christina Heldemark och Margareta Johansson är tre kvinnor, som gör vad de kan, för att jobba mot hedersrelaterade brott.

Lassos reporter Jenny Almlöf fortsätter samtalet om hedersrelaterat våld och förtryck med historieläraren och författaren Anna Melle i Jönköping - ringer också upp Sofia Tatsis, som är projektledare på stiftelsen Kvinnoforum :

Vart 10:e barn, som ringer BRIS, har självmordstankar

Barnen i Sverige mår dåligt, enligt BRIS, Barnens rätt i samhället. Enligt organisationens senaste rapport, tog man under förra året emot fler samtal än någonsin från barn och ungdomar, som mår så dåligt, att de faktiskt funderat på att ta livet av sig. 2 000 av de drygt 21 000 barn, som ringde till BRIS förra året hade självmordstankar.

På Mogärdesskolan i Vetlanda går 15-årige Anton Andersson och 16-åriga Ellinor Turesson. De blir upprörda, men knappast förvånade, när de hör de här siffrorna:

BRIS-rapporten idag visar alltså att vart tionde barn, som ringer till BRIS, mår så dåligt att han eller hon funderar på att ta livet av sig och BRIS undrar om landets kommunpolitiker verkligen HAR ett barnperspektiv och verkligen KAN det här?

En av de kommuner, som fått hård kritik för bristerna i sin hantering av barn och unga är Vetlanda, där kristdemokraten Åselotte Andersson tog över som ordförande i socialnämnden, efter det att ”fallet Louise” avslöjades: