Färre får a-kassa

Allt färre norrbottningar tar ut ersättning för arbetslöshet. De fyra senaste åren har utbetalningarna i länet minskat med nästan 500 miljoner kronor.

Orsaken till att utbetalningarna av arbetslöshetsersättning minskar är att fler kommer ut på arbetsmarknaden eftersom det är gott om jobb i länet.

Lena Jatko är ny chef på arbetsförmedlingen i Gällivare.

- Arbetslösheten har gått ner i hela Norrbotten och det måste vara orsaken till att folk har haft jobb, en positiv orsak. Det är så jag kan förklara det, säger hon.

I länets totalt fjorton kommuner har utbetalningarna minskat kraftigt sedan 2004. Då utbetalades hela 1,3 miljarder kronor i arbetslöshetsersättning i Norrbotten. En siffra som har minskat till 810 miljoner. Det visar siffror från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

I Gällivare minskade utbetalningarna med 37 miljoner kronor under den här fyraårsperioden. Det är fler som har fått jobb.

- Arbetslösheten har sjunkit enormt, bara mot förra året så har det minskat från 600 till 400, och det är färre som tar ut a-kassedagar, folk har jobb, förklarar hon.

Har det någon betydelse att det har blivit hårdare regler?

- Ja, det är klart att det kan ha betydelse genom att folk har blivit mer aktiva också att söka jobb men det har funnits mer jobb. Jag menar, folk har nog varit aktiva förut också men det har inte funnits så mycket jobb. Nu finns det fler jobb och då har ersättningarna gått ner, säger Lena Jatko.

Att många har lämnat a-kassan tror inte Lena Jatko är någon direkt orsak till de sjunkande siffrorna. Eftersom det inte är de arbetslösa eller de som riskerar att bli det som lämnar a-kassan.

- Visst, kanske en del har gjort det, en del som snart går i pension har tyckt att, nu behöver jag inte betala längre. Men jag tror inte att det har så mycket med de här siffrorna att göra. Det är högkonjukturen, folk har haft jobb, betonar hon.

Maritha Mossberg SR Norrbotten