Älmhult

Revisionskritik för utköpt chef

Älmhults kommunrevisorer är kritiska till hur det gick till när den förre fastighetschefen i kommunen, Tomas Östlund, köptes ut från sin tjänst i somras.

Revisorerna anser också att kommunen skulle ha polisanmält fastighetschefen.

-Man borde ha gjort mer. Det har ju till och med polisen kommit underfund med, för de har ju själva tagit upp ärendet, säger Dan Olsson, socialdemokratisk ordförande för Älmhults kommunrevisorer.

Menar du att kommunen skulle ha polisanmält det här?

-Det skulle de ha gjort, säger Dan Olsson.

Det var i somras som Älmhults kommuns fastighetschef, Tomas Östlund, sparkades från sitt jobb för vad man då sa var personliga skäl. Östlund fick över en miljon kronor i avgångsvederlag.

Det visade sig dock några månader senare, när kommunens egen rapport över omständigheterna blev offentlig, att Östlund fått gå eftersom han enligt kommunen varit huvudpersonen i en bygghärva, som i åratal snedvridit konkurrensen i Älmhult genom att ge vissa byggföretag fördelar när byggnationer skulle upphandlas.

Det var i samråd med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som Älmhults kommun ansåg det bäst att ge fastighetschefen 28 månadslöner för att gå, och sen inte driva saken vidare. Ett beslut som revisorerna nu är kritiska till.

-Vi anser att det var fel beslut, säger Dan Olsson.

Vad skulle man ha gjort bättre då?

-Vi vill först prata med arbetsutskottet för att höra deras åsikt om saker och ting, säger Dan Olsson, kommunrevisorernas ordförande i Älmhult.

Arbetsutskottet och revisorerna ska mötas i mitten av mars.

Just nu pågår en förundersökning mot den förre fastighetschefen. Den startades på initiativ av chefsåklagare Christer Johansson, och beräknas vara klar under våren.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@sr.se