Framgång för medlare i Kenya

Det har skett framsteg i försöken att lösa den politiska krisen i landet, enligt FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan som medlar i krisen. Inom några dagar hoppas han på en överenskommelse om hur Kenya ska styras efter det omstridda presidentvalet i december.

– Vi har kommit fram till att det behövs en politisk lösning. Vi håller just nu på att diskutera detaljerna och jag hoppas att vi ska kunna presentera dem i början av nästa vecka, sa Kofi Annan som är ordförande i förhandlingarna om hur krisen som skakat Kenya sedan valet, ska kunna få en lösning.

Krisen uppstod efter att både presidentsidan och oppositionen hävdat att de vunnit valet.

300 000 internflyktingar
Förhandlingarna med representanter från vardera politiskt läger sägs ha varit konstruktiva. Man är överens om att man måste få ett slut på våldsamheterna som har lett till etniska motsättningar med 300 000 internflyktingar som följd och till att omkring 1 000 människor har dödats.

– Båda sidor inser att de har ett stort ansvar för detta, sa Annan.

Maktdelning kan diskuteras
Inför dagens presskonferens sades det att en överenskommelse som gick ut på en maktdelning var på väg, men det var inget som Kofi Annan ville bekräfta på fredagen.

Men han sa att president Kibaki och oppositionsledaren Odinga informerats om framstegen i processen och att informationen också kommer att ges i parlamentet i början av nästa vecka. Men än har ingen överenskommelse slutits och det är för tidigt att visa entusiasm, enligt Annan.

Efter att ha mött de båda ledarna under fredagen har Kofi Annan vädjat till dem att stödja sina representanter vid förhandlingarna för att komma fram till en överenskommelse.

Margareta Svensson, Nairobi
margareta.svensson@sr.se