Länsmuseet avvaktar inför arvstvist

Länsmuseet Murberget i Härnösand tar uppgifterna om en eventuell kommande arvstvist efter konstnären Bengt Lindström med ro. Donationen av flera konstverk till Murberget har, enligt TV4:s Nyheterna, gjort att Bengt Lindströms barn känner sig lurade på arvet.

– Vi gör ingenting. Ingenting alls, säger Bengt Edgren, som är länsmuseichef. Han har inga tankar på att förbereda sig inför rättsliga åtgärder.

– Nej, det finns ingenting att förbereda innan vi vet vad det handlar om. Det här är ju juridik och det har jag inga ingångar i, så det får komma när det kommer, säger Bengt Edgren.

Det var i augusti 2006 som Michèle och Bengt Lindströms stiftelse för modern konst donerade de sju konstverken med asagudarna till Murberget. Det är stora tavlor, över tre meter höga som nu finns i ett eget rum på länsmuseet.

En uppseglande arvstvist en vecka innan begravningen känns tråkig, men vi har ingen orsak att agera än i alla. Murberget fick tavlorna av en legitim stiftelse, säger Bengt Edgren. Konstverken är viktiga för museet.

– De är ju unika verk i hans produktion den här stora sviten, så de är ju viktiga i sig och vi har lyft fram dem genom att göra i ordning ett särskilt rum. Det var ju det naturliga när vi fick dem, att vi vill visa upp dem också, förklarar Bengt Edgren.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se