Kalmar län

Sjukhusböcker hittar nya hem på vårdavdelningarna

Sjukhusbiblioteken i länet har under veckan börjat tömmas på böcker som en konsekvens av landstingets sparpaket. Flera av böckerna dyker nu istället upp dom olika vårdavdelningarna på sjukhusen. Där har personalen under veckan sett till att fylla på dom befintliga bokhyllorna.

- Vi har passat på att ta lite böcker med större text i, säger undersköterskan på geriatriska kliniken, Annette Fagerlund.

Hyllor gapar tomma
På sjukhusbiblioteket på entréplan på länssjukhuset gapar nu flera av hyllplanen tomma och personalen håller som bäst på att också avregistrera facklitteraturen, som också den ska ut till i första hand sjukhusets vårdavdelningar.

Samma förändring sker nu i Västervik som liksom Kalmar bara har medicinsk litteratur kvar och håller öppet för dagstidningsläsning

Tror inte många attraheras
- Men för skönlitterär läsning är det just de nypåfyllda bokhyllorna ute på avdelningarna som är att lita på, även om de ju inte på långa vägar går att jämföra med det som var, säger undersköterskan på kirurugen i Kalmar Gunilla Dahlström som inte tror många attraheras av den lilla bokhylla med under hundra titlar som finns hos dom.

- Visst, ibland är det någon som är och tittar och plockar här, men det är ju ingenting som byts ut, utan det är ju samma böcker som är här hela tiden.