Skendränkning bör leda till tortyråtal

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Louise Arbour, anser att waterboarding, eller skendränkning, bör leda till åtal. Nyligen erkände chefen för amerikanska CIA att metoden har använts mot terrormisstänkta.

– Jag ser inga svårigheter med att klassificera metoden som tortyr, sa FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter, Louise Arbour, vid en presskonferens.

Hon sa också att de som utfört skendränkningar bör kunna åtalas i andra länder än USA för brott mot FN:s konvention mot tortyr.

Skendränkning innebär att vatten hälls ned i näsa och mun på den som förhörs, så att personen tror att han eller hon håller på att drunkna.

Kan tillåtas igen
Debatten har aktualiserats genom att chefen för den amerikanska underrättelseorganisationen CIA nyligen erkände att skendränkning användes mot tre misstänkta som greps efter 11 september-attentaten 2001.

En talesman för USA:s president George Bush har sagt att presidenten skulle kunna ge sin tillåtelse till att använda skendränkning igen om han befarade att en terrorattack skulle vara nära förestående. Samtidigt debatterat den amerikanska kongressen, där demokraterna har majoriteten, huruvida skendränkningsmetoden ska förbjudas i lag.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se