Turkiskt slöjförbud rivs upp

Parlamentet i Turkiet har beslutat att ändra grundlagen så att kvinnor som bär slöja inte längre kan förbjudas från att studera vid landets universitet och högskolor. Beslutet är mycket kontroversiellt.

I huvudstaden Ankara protesterar tiotusentals människor. De demonstrerande viftar med turkiska flaggan och håller i bilder på landets grundare, Atatürk.

Landsfadern Atatürk införde den strikt sekulära ordning som råder i Turkiet, där religionen hålls i strama tyglar av staten och inte ges något utrymme i det offentliga livet.

De som protesterar i huvudstaden Ankara idag är rädda för att det är ett första steg bort från den ordningen om kvinnor får bära slöja på universitetet.

Politisk symbolfråga
Frågan om kvinnors rätt att bära huvudduk har länge splittrat landet, den har blivit till en symbol i den politiska kampen mellan regeringspartiet och den ultrasekulära eliten som länge styrde Turkiet: militärer, domare inom rättsväsendet och rektorer för många universitet.

Regeringspartiet AKP, som har rötter i politisk islam, menar att tiotusentals kvinnor har tvingats välja bort en högre utbildning på grund av sin religiösa övertygelse.

Slitningar kan fortsätta
Men trots att grundlagsändringen godkändes med en överväldigande majoritet, både i den första omröstningen i onsdags och i den andra idag kan det hända att den uppslitande följetongen får en fortsättning.

Oppositionen har redan sagt att den kommer att överklaga grundlagsändningen till högsta domstolen, vars domare brukar ses som anhängare av den strikt sekulära ordningen.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se