TROLLHÄTTAN

Nicole Kidmans baddräkt till Trollhättan

Bengt Olsen, företagare i Trollhättan, köper Nicole Kidmans baddräkt för nio kor eller 16 200 kronor.

Nicole Kidmans baddräkt inbringar nio prima kor till lika många obemedlade och kastlösa familjer i delstaten Karnataka i sydvästra Indien. Men det blir troligen betydligt fler.

När auktionen med den amerikanska filmstjärnans baddräkt avslutades på lördagseftermiddagen var högsta budet 16 200 kronor. Varje ko kostar 1 800 kronor.

-Vilket fantastiskt och omtumlande intresse för den här auktionen, säger Bernt Dahlgren, föreståndare på Eslövs biståndscenter, bara minuter efter det att budgivningen var över.

-Det känns härligt att nio familjer, som själva knappt äger någonting, nu kan få varsin dräktig ko.

Eslövs biståndscenter arbetar genom Erikshjälpen med att skänka kossor till behövande i Indien.

Nicole Kidman glömde sin baddräkt på Hallevibadet i Vargön då hon bodde på Ronnums herrgård i samband med inspelningen av Lars von Triers film Dogville i Trollhättan 2002. Någon tog hand om den svarta baddräkten som numera är monterad bakom glas och ram. Den har sedan gjort stor nytta i det ideella hjälparbetet. Först inbringade den 30 000 kronor till Barncancerfonden och därefter 5 500 kronor till Frälsningsarmén.

När den senaste ägaren, Zlatko Nedanovski i Eslöv, hörde talas om koprogrammet i Indien skänkte han baddräkten till Eslövs biståndscenter. Auktionen har väckt ett enormt intresse. Köpare är Bengt Olsen och hans företag i Trollhättan. Han har siktet inställt på ännu fler kor.

-Det här med kossor är ju genialt, säger han. Jag är glad att baddräkten återbördas till filmstaden Trollhättan. Men den kommer att auktioneras ut på nytt för att det ska kunna bli ännu fler kor till behövande i Indien.

Olsen lovar dessutom att i fortsättningen varje år själv skänka en ko till det indiska biståndsprojektet.
/TT