Manifestation mot gatuvåldet

Föreningen Stoppa gatuvåldet har på söndagen hållit en heldagsmanifestation i Stockholms stadshus. Många som deltog var skolungdomar, som har fått skriva uppsats om gatuvåld.

– Jag skrev att det mest beror på att elever inte har så bra kontakt med sina föräldrar. Det är därför barn slåss och ljuger för sina föräldrar, säger Zeinab Abdalla som går i nian på Tiundaskolan i Uppsala.

Vad ska man göra åt det?

– Jag tycker att föräldrarna ska ha mer kontakt med sina barn så att föräldrarna har mer sällskap med barnen
och börjar förstå sina barn - vad de behöver och hur de beter sig och hur man kan göra för att hjälpa dem, säger Zeinab Abdalla.

På pampig scen
Några hundra personer hade samlats i den mäktiga Blå Hallen i Stadshuset, där Adolf Fredriks musikklasser var först upp på scenen.

Sedan följde ett långt program med uppträdande av en dansgrupp, musikgrupper och en lång talarlista med bland andra justitieminister Beatrice Ask, länspolismästare Carin Götbland, Farsor & Morsor på Stan.

Och så förstås Anton Abele, initiativtagaren till de här manifestationerna mot gatuvåldet.

– Om vi hade vetat hur man ska stoppa våldet hade gåtan varit löst. Vi tror att det inte finns något exakt svar, men alla måste samarbeta. Det är därför vi samlar folk till en sådan här manifestation för här kan alla goda krafter samlas för att prata igenom hur vi kan lösa det här på bästa sätt, säger Anton Abele.

Litet intresse i näringslivet
En som engagerat sig i Stoppa gatuvåldet är finansmannen Robert Weil. Han har ringt runt bland näringslivets toppar för att få fler att öka engagemanget mot gatuvåldet, men han är besviken över det bristande intresset, säger han.

– Jag är jätteskakad. Att samhällsutvecklingen är så ointressant för näringslivspersoner eller kapitalister, sådana  som inte är anställda. Om jag hade ringt runt i USA eller Israel hade jag inte behövt ringa många samtal för en sådan här sak som är så viktig, säger Robert Weil.

Sören Granath
soren.granath@sr.se