Sörmland

Satsning på sammanslagna högskolor

Sverige bör ha färre men större universitet och högskolor än nu. Det anser regeringen och forskningsminister Lars Leijonborg säger nu att den kommer att anslå ytterligare 20 miljoner som smörjmedel för att få högskolor att slå sig samman. Mälardalens högskola och Örebro universitet planerar att gå samman.

– Ska kvalitén också i de mindre enheterna hållas uppe handlar det om mer profilering, och ska man profilera sig behöver man samverkan med andra.

Just det som forskningsministern efterlyser håller på att hända och han vill alltså uppmuntra den utvecklingen. Kalmar högskola och Växjö Universitet planerar att gå samman, eventuellt ihop med Blekinge Tekniska Högskola

Luleå Tekniska Högskola och Umeå Universitet samarbetar redan och planerar för att göra det ännu mer.

Örebro universitet och Mälardalens högskola siktar på att skapa en för Sverige ny sorts federation mellan Västerås och Eskilstuna och Örebro. Möjligen hakar även högskolan Dalarna och Karlstad Universitet på här.

Just detta är alltså vad Lars Leijonborg vill se och ge pengar till:

– Om såna här initiativ kommer nerifrån så är vi redo att tillföra reformpengar för att underlätta en sån process.

Redan den förra regeringen tänkte i liknande banor: då anslogs 20 miljoner på tre år. Nu är de pengarna slut och Lars Leijonborg finner för gott att fylla på i kassan med i storleksordningen lika mycket till.

20 miljoner totalt, det lär väl bli några miljoner per region möjligen. Det är för lite för att bygga upp en gemensam organisation men kan fungera som startpeng tycker Ingegerd Palmér, rektor för Mälardalens högskola:

– Det är för lite för att göra en gemensam organisation utan det det räcker till, som jag ser det, är att göra det relativt stora arbete som det är att förbereda och diskutera hur man vill ha det och tänka igenom hur det ska gå till att göra det, inte minst är det en signal på huruvida utbildningsdepartementets ledning tycker att det här är en intressant väg som vi har slagit in på.

Camilla Widebäck
camilla.wideback@sr.se