Konstkupp i Sölvesborg

En spektakulär konstkupp har genomförts i stadshuset i Sölvesborg. En tavla av Bruno Liljefors, värd över 100 000 kronor, stals bredvid kommunalrådet Helené Björklunds (s) tjänsterum.

Det var på måndagseftermiddagen strax innan stadshuset skulle stänga som personalen upptäckte att en av de dyraste målningarna som finns i huset var försvunnen.

Det handlar om en målning av konstnären Bruno Liljefors som satt placerad bredvid kommunalrådet Helené Björklunds tjänsterum.

Stölden förbryllar
Målningen har skurits ur ramen och den fräcka konststölden har genomförts vid en tidpunkt då det rör sig mycket folk i stadshuset.

Att genomföra en stöld på det här sättet, förbryllar Helené Björklund.

– Här passerar ständigt mycket folk och jag kan inte förstå hur det är möjligt att få med sig en målning från den här platsen vid den tidpunkten, säger hon.

Målningen av Bruno Liljefors donerades av en privatperson för drygt tjugo år sedan och är ett av de dyraste konstverken som hänger på stadshusets väggar.

Bara ramen kvar
Nu hänger bara ramen kvar, målningen är försvunnen och polisen har inlett en teknisk undersökning av brottsplatsen.

Enligt Helené Björklund har konstkuppen väckt många frågor både bland allmänheten och personalen.

– Det är många som frågar om det här innebär att vi ska låsa stadshuset för allmänheten nu, men det är jag tydligt emot. Däremot får vi fundera över hur vi ska förvara vår dyrbara konst och om vi ska förstärka säkerheten på något sätt, säger hon.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se