
Fler kvinnor ska kunna bli brandmän
Räddningstjänster i landet diskriminerar kvinnor vid nyanställningar av brandmän. Det anser Räddningsverket, som nu vill utforma nya statliga riktlinjer för vilka krav man ska kunna ställa på en brandman.
Mindre än en procent av landets heltidsanställda brandmän är kvinnor. Ett skäl, enligt Räddningsverket, är att Räddningstjänsten ställer onödigt hårda fysiska krav på unga brandmän.
– Män är starkare, men all den styrka som är på vissa tester kanske inte riktigt behövs, säger Åsa Andersson, som har jobbat sex år som brandman i Borås.
Fler kvinnor som brandmän ett mål
I flera år har det funnits ett uttalat mål om att få in fler kvinnor som brandmän. Men än så länge är bara drygt 50 av landets 5 000 heltidsanställda brandmän kvinnor.
Nu har Räddningsverket tröttnat på att många kommuner ställer onödigt hårda krav på fysisk styrka och kondition när de ska nyanställa brandmän.
Avdelningschefen Håkan Axelsson kallar det diskriminering.
”Vi diskriminerar kvinnor”
– I och med att vi börjar kräva mer av de nyanställda för säkerhets skull så att man ska kunna bli sämre eller kunna bli sjuk så diskriminerar vi kvinnor med tanke på att kvinnorna inte har lika lätt att komma upp till denhär för-säkerhets-skull-nivån.
Men Håkan Axelsson får mothugg av räddningschefen i Stor-Göteborg Nils Andreasson. Han anser att kraven på god fysik måste vara högre på unga brandmän än på dem som har jobbat i 20-30 år.
– Vi ser att det här och där dyker upp fall där man inte har möjlighet att fortsätta som rökdykare under de sista åren. Så vi måste på något sätt ha den marginalen, men att den skulle vara så stor så att vi även från början, inklusive säkerhetsmarginal skulle låsa ute kvinnor från Räddningstjänsten håller jag absolut inte med om, säger Nils Andreasson.
– Det har varit till min fördel att jag är lång och stor och alltid tyckt om att träna. Det som krävs i arbetet har jag klarat av, säger Åsa Andersson.
Inga kvinnor brandmän i Göteborg
Men faktum är att det inte finns en enda kvinna bland Stor-Göteborgs nästan 500 heltidsanställda brandmän.
Under 2008 ska Räddningsverket för första gången utforma riktlinjer för vilka krav kommunerna bör ställa på sina nya brandmän.
– Det är många Räddningstjänster som har tyckt att Räddningsverket ska sätta ner foten och vi kanske då ska klargöra vad som är rimligt utifrån ett fysiskt perspektiv, och vilken nivå som är rimlig om man ska ha rökdykning, säger Håkan Axelsson.
Ska en kommun i så fall tvingas följa Räddningsverkets riktlinjer och faktiskt sänka sina krav?
– Nej, vi kan inte tvinga någon kommun. Men det är klart att det tydliggör om vi bygger saker på forskning. Då tror jag att många kommuner kommer att ha det som riktlikare och kanske till och med kommer att applådera och tycka att det är bra att vi har satt en nivå.
Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se