Facket reagerar mot polska löner

Skogs- och träfacket reagerar nu starkt på Sveriges Radios uppgifter om att polska skogsarbetare arbetar i Sverige för hälften av lönen mot vad svenska skogsarbetare får.

Sammanlagt kan det handla om över tusen polska skogsarbetare som fått lägre lön.

– Det här är rena bandittagen. Jag hittar inte ord, jag trodde sånt här inte fanns, säger Kjell Dahlström, ordförande i Skogs- och träfacket.

Systematisk lönedumpning
Som Sveriges Radio tidigare berättat finns det ett avancerat upplägg inom skogsbranschen för att kringgå lagar och avtal.

Skogsföretag tar in polska arbetare, via utländska bemanningsföretag. Men polackerna är inte anställda vid bemanningsföretaget, utan är egna företagare. Poängen är att egna företagare bland annat kan jobba under minimilön.

– Jag blir grymt förbannad när jag hör sånt här. Jag känner mig sviken av företagen som vi tecknat avtal med, säger Kjell Dahlström.

Låga priser ger ökad konkurrens
Med billig arbetskraft kan skogsföretagen ligga lågt i pris när de slåss om jobben med konkurrenter. Jobb som finns hos både små och stora företag.

– Det här kommer bli en härva utan dess like, säger Dahlström.

Per-Åke Påhlsson är lokal ombudsman vid Skogs- och träfacket i Ljungby och han fick läsa ett kontrakt mellan ett utländskt bemanningsföretag och en polsk arbetare.

– Det är nästan slavhandel, det är bedrövligt, säger han. 

Facket kommer agera
Hur många polacker har sådana här arbetsvilkor?
– Iallafall hundra i vård område. Säkert 1 000 i hela landet, säger Per-Åke Påhlsson.

Skogs- och träfacket kommer nu att agera för att ta bort det aktuella bemanningsföretaget.

– Men risken är att om vi tar väck det företaget så finns det säkert tio andra som står beredda, säger Per-Åke Påhlsson.

Anna-Lena Norberg
anna-lena.norberg@sr.se