borås

Stora torget i Borås fräschas upp

Stora torget i Borås är otidsenligt och rörigt. Det tycker gatukontoret i Borås som föreslår att torget ska få nya soffor, papperskorgar och blomsterurnor - med Borås stadsvapen på.

Borås Stad, med över 100.000 innevånare, ska ge ett fräscht och rent intryck, poängterar man på Gatukontoret.

Alltså ska det sättas upp affischtavlor på torget. Det vill föreningarna och affärsmännen ha, enligt kontoret. Annars hamnar affischerna på en massa olämpliga ställen och torget blir stökigt.

Och ännu stökigare blir det när vilande gästerna flyttar soffor fram och tillbaka beroende på om de vill sitta i solen eller inte. Alltså ska torgsofforna förankras till sommaren. Fast inte alla sofforna. Några ska kunna flyttas. Det ska ju ändå vara flexibelt, säger en av tjänstemännen. Det ska anstå en 100.000-stad.

Fast modellen tycks inte bli så storstadslik. Dagens soffor har visserligen 40 - 50 år på nacken. Men de heter i alla fall Stockholm. De nya sofforna heter Lessebo och det låter ju inte lika storstadlikt. Men å andra sidan ska de utrustas med Borås stadsvapen på ryggen. Det är i alla fall ståndsmässigt.

De nya sofforna i oljad ek och grått gjutjärn kostar 10.000 kronor styck exklusive moms, inklusive stadsvapen. Papperskorgarna är nästan lika dyra, 7.000 plus moms och till det kommer identitetsstärkande affischtavlor med en unik design som kostar 60.000 kronor styck.

Totalt vill gatukontoret köpa soffor, urnor, korgar och tavlor för 750.000 kronor i år. Lika mycket pengar finns avsatt för nästa års vidare upprustning.