Ystad

Beltran fick fängelse för våldtäkt

Operasångaren Tito Beltran döms till två års fängelse för våldtäkt mot en barnflicka i Skåne för snart nio år sedan.

Sommaren 1999 då han var på turné med flera andra musiker i Skåne ska han ha våldfört sig på skådespelerskan Maria Lundqvists barnflicka på ett hotellrum.

Tito Beltran har hela tiden nekat till brott. Men flera personer, bland andra skådespelerskan Maria Lundqvist, har vittnat mot operasångaren.

Kammaråklagare Anna Håkansson är nöjd med domen och säger att sådana här mål, helt utan teknisk bevisning, ändå är relativt vanliga.

– Det är ofta enbart trovärdighet och stödbevisning räcker. Ibland finns även teknisk bevisning. Många gånger medger de sex, så den tekniska bevisningen har egentligen ingen betydelse, säger Anna Håkansson, kammaråklagare.

I domen skriver Ystad tingsrätt att barnflickans berättelse är så övertygande att bara den i sig, hade kunnat fälla Tito Beltran. Men nu finns det dessutom ytterligare vittnesmål och det gör att det är ställt utom rimligt tvivel att han är skyldig. Anna Håkansson säger att barnflickans vittnesmål betydde mycket.

Våldtäkten utspelade sig för mer än åtta år sen på ett hotell i Svedala. På kvällen efter en Rapsodhy in Rock konsert masserade Beltran barnflickan och det hela utvecklade sig, som tingsrätten nu slagit fast, till en våldtäkt.

Nu väntar med största sannolikhet ett överklagande till hovrätten, från försvarets sida.