Miljardförlust för biljätten GM

Den amerikanska biljätten General Motors redovisar den största förlusten i företagets historia. Nu försöker GM få ned kostnaderna genom att erbjuda alla anställda i USA avgångsvederlag.

USA:s största biltillverkare General Motors går med brakförlust: 38 miljarder dollar, motsvarande 250 miljarder kronor redovisas i förlust för helåret 2007. Det kan jämföras med året tidigare, då förlusten var två miljarder dollar.

Biljätten, som också äger Saab, tar nu till radikala åtgärder för att minska kostnaderna.

Köpas ut
Företaget vill bli av med så många fast anställda som möjligt och erbjuder all personal i USA, 74 000 personer, att sluta i förtid. De anställda kan antingen köpas ut genom att få avgångsvederlag, eller gå i förtidspension.

Överenskommelsen med facket innebär att en anställd som jobbat i tio år på någon av GM:s amerikanska fabriker kan få 140 000 dollar i avgångsvederlag. Det motsvarar drygt 900 000 kronor.

Hyra personal
Nedskärningen ska vara klar före sommaren. Syftet med avgångspaketet är att General Motors ska få ned kostnaderna genom att istället hyra in billigare arbetskraft.

Det här är inte första gången GM köper ut anställda, och andra amerikanska biltillverkare som Ford och Chrysler har gjort samma sak tidigare för att möta motgångarna på den amerikanska bilmarknaden.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se