Dannemora

Dannemora gruva allt närmare driftstart

På tisdagen togs ytterligare ett steg mot ett återupptagande av gruvdriften i Dannemora gruva. Kommunstyrelsen i Östhammar beslutade nämligen att sälja gruvan till gruvbolaget Dannemora Mineral och dess dotterbolag Dannemora Magnetit.

Bolagen räknar med att järnmalmsbrytningen ska påbörjas i slutet av nästa år. Lars Alm, vd för Dannemora Magnetit, säger så här om affären med kommunen:
- Det betyder först och främst att vi får tillgång till den mark och de anläggningar vi behöver för att följa vår plan och starta upp den här verksamheten.

Är det stora pengar det rör sig om?
- Det är ett antal miljoner, men inte några gigantiska belopp. Det var självklart att det skulle bli skulle bli av, det vet jag att båda parter varit inställda på. Vi planerar att börja driften i slutet av nästa år.

Hur stor bli omfattningen från början?
- Det tar ett par tre år räknar vi med innan vi kommer upp i full produktion. Då ska vi kunna producera färdiga produkter för en och halv miljon ton per år. Det första året rör det sig om halv miljon ton ungefär.

Hur många anställda behöver ni från början?
- Totalt i full produktion rör det sig om drygt ett hundratal personer, hur många det blir i början är svårt att säga, säger Lars Alm, vd för Dannemora Magnetit.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se