Halland

Fortfarande gott om jobb

Det finns fortfarande en stor efterfrågan på arbetskraft i Halland. Det gör att länet skiljer sig från resten av landet där man kan se att efterfrågan börjar vända nedåt.

I Halland har arbetslösheten minskat från 3,4 procent i januari förra året, till 2,5 procent för januari i år.

– Vi får in många jobb, nu senast var det bortåt 2000 jobb som anmäldes till arbetsförmedlingarna den senaste månaden. Det gör att arbetslösheten dessutom sjunker men också att det finns vissa jobb som är svåra att tillsätta, säger Peter Nofors, prognosansvarig på arbetsförmedlingen i Halland.

Fortfarande högkonjunktur
Det är inom avancerade it-yrken, byggbranschen och verktygsmakare till industrin som det råder arbetskraftsbrist i Halland, och det är ett tecken på att det fortfarande är högkonjunktur här.

Men i resten av landet har det alltså börjat vända, och Peter Nofors tror att man kan vänta sig det även i Halland.

– Vi räknar helt klart med att det kommer in färre jobb framöver, men det dröjer ett halvår till ett år innan det blir tydligt märkbart om det följer de gamla reglerna. Nu vet man aldrig i förväg vad som händer, säger han.

Hur arbetar man här i Halland för att möta de siffrorna?

– Det gäller att rusta det arbetslösa så de kan komma ut där det finns jobb.

”Det är värt att läsa”
Det finns alltså gott om arbeten just nu, men Peter Nofors kan se grupper som fortfarande har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Har man inte gått en tillräckligt hög utbildning så har man fortfarande svårt att få jobb. De allra flesta jobb nuförtiden kräver någon form av grundutbildning så det är värt att läsa, säger han.