Sametingets kulturrådspolitiker "anmäl mig"

Lars Jonas Johansson, styrelseledamot i Sametingets kulturråd, var med och beslutade om extra anslag till de samiska tidningarna. Det här trots att hans sambo Annelie Kråik var redaktör och ansvarig utgivare Saminuorat då beslutet togs.  Men han tycker ändå inte han borde ha avstått från att medverka i beslutet på grund av risk för jäv. Nu välkomnar han en anmälan mot sig
- Det kanske bästa är att anmäla mig i sådana här fall, säger han.

Det var under Kulturrådets sammanträde i december som kulturrådet beslutade att ge de samiska tidningarna ett extra anslag på 715 000 kronor, utöver de två miljoner som Sametingets plenum redan beslutat att Samefolket och Saminuorat skulle få.
– Hon är inte anställd. Anställningen går ut på entreprenad. Tidningens ägare har haft friheten att anställa vem som helst. Och det var inte självklart att hon skulle ha det, säger Lars-Jonas Johansson.

Lag om jäv
Med på det beslutet satt han, som en av fem ledamöter i kulturrådet. Trots att hans sambo, Annelie Kråik, var redaktör för den ena av de två samiska tidningarna då beslutet togs.

Enligt förvaltningslagen så är den som ska handlägga ett ärende jävig om saken angår honom själv eller hans make, förälder, barn eller syskon, eller någon annan närstående, eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för honom själv eller någon närstående.
– Det kan kanske tyckas konstigt. Men det är inte min sambo som sökt pengarna. Det har tidningens ägare gjort, säger Johansson.

Ingen ifrågasatt
Och trots att Lars-Jonas Johanssons sambo har haft rollen som redaktör och ansvarig utgivare sedan några år tillbaka så har tanken på jäv aldrig slagit honom:
– Nej. Jag tycker saken är så klar. Ingen har ifrågasatt det heller. Det finns inget mystiskt med det. Men det är fritt att överklaga. Det kanske är bäst att anmäla i sådana här fall. Jag har inget emot att bli granskad, säger Lars-Jonas Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio