Linköping

Linköpingselever åker gratis till museer

Elever i grundskolan i Linköping ska i fortsättning få åka gratis till museer, bibliotek och andra kulturevenemnag i kommunen.

Det kan man kanske framför allt tacka klass 3AB på Hjulsbroskolan för.

– Vi träffade en politiker och då frågade vi om han kunde låta oss åka gratis på bussarna för vi har inte råd med så mycket och så skickade vi en massa brev till honom, säger Julia Collin.

Påtryckningar mot kommunalråd
Kulturkortet har funnits tidigare, men skolorna har fått betala det själva och det har bara gällt 10 barn då. Nu betalar Linköpings kommun korten, ett per grundskola och 25 barn får åka på det.

Det kan grundskoleeleverna delvis tacka klass 3ab på Hjulsbroskolan för.

Det var när de i höstas sprang på kommunalrådet Mats Johansson som det passade på att fråga honom varför bussarna som ändå går nästan tomma på dagarna inte kunde köra skolelever till olika kulturinstitutioner för en billig penning.

Efter det skrev alla i klassen var sitt brev till politikerna i flera omgångar och deras fröken Elisabeth Sjölund såg sedan till att det skickades iväg.

Slottsmuseet och Tekniska verken
Hon är glad att deras envisa arbete nu gett resultat och det finns mycket hon och klassen vill göra nu när de kan åka buss gratis.

– Jag vill gå till slottsmuseet för där finns gamla saker som vi läst om, säger Filip Gunnarsson.

– Vi har inte sett domkyrkan inifrån och vi ska till Tekniska verken och se hur de jobbar. Vi kommer att använda det här, säger Elisabet Sjölund.

Lana Brunell
lana.brunell@sr.se