Friidrott

Skadad "Musse" laddar för rekord i OS

Trots att Mustafa Mohamed just nu är skadad ser han fram emot säsongen. I OS-finalen hoppas han springa sitt snabbaste lopp någonsin.

Att Musatafa Mohamed har stor potential visste alla sedan tidigare. 2007 tog han det definitiva steget från talangfull till en löpare av hög internationell klass på 3000 meter hinder.

Först slog han nytt svenskt rekord med 8.05,75. På VM i Osaka knep Mustafa sedan en fjärdeplats.

– Det var en kul säsong, den bästa i min karriär. Det var lite överraskande och mycket bättre än vad jag hade väntat mig. Jag trodde inte att jag skulle utvecklas så mycket.

I år väntar OS i Peking och det borde inte vara några problem för Musse att motivera sig inför den storslagna utmaningen.

– Men mina mål handlar inte om tid och placeringar. Jag vill bara se hur bra jag kan bli. Jag siktar på att göra mitt livs bästa lopp i en OS-final, säger Mustafa.

Men uppladdningen har hittills inte gått helt smärtfritt. Just nu är han skadad.

– På träningslägret i Sydafrika drog jag på mig en överansträngning i nedre delen av vaden, berättar Musse. Tills vidare får jag ha tålamod och istället träna på cykel.

Mustafa hade ändå inte tänkt springa särskilt många lopp under vintern. Istället var det planerat för träningsläger i Kenya. Tyvärr blir det inte av på grund av oroligheterna i landet.

– Det är först och främst tråkigt för alla som bor där, med allt hat mellan olika stammar, konstaterar Mustafa.
För min del betyder det att jag måste träna någon annanstans. Jag vill gärna träna med Paul Koech och Saif Saaeed Shaheen, men nu får jag se om de kanske ska träna utanför Kenya.

Musse säger sig inte störas av att träningsupplägget ändras. Nu väntar förmodligen ett nytt träningsläger i Sydafrika istället. Men han vill gärna träna med de allra bästa.

– De tränar väldigt hårt och känner jag att jag hänger med i deras tempo tappar jag respekten för dem. Det gäller att tänja sina gränser.

Radisporten
radiosporten@sr.se