Special: Här är Henrik Larssons spelarkarriär

Högaborgslirarens teknik var överlägsen i division tre men trots detts fanns inget intresse från större klubbar. Han ansågs för klen. Men så vid 20 års ålder övertalades en tveksam Henrik Larsson att byta Högaborg mot Helsingborgs IF.

Snabbt blev den rastaflätade teknikern tonårsidol och det blev inte mindre än 16 mål under hans första allsvenska säsong. Och när Tomas Brolin tackade nej till VM-kvalmatchen mot Finland hösten 1993 fick Henrik Larsson landslagschans.

Mål i landslagsdebuten
Han tog chansen. Han gjorde mål i sin landslagsdebut och bidrog till att Sverige blev klart för VM 1994. I samma veva blev han proffs i holländska Feyenoord där han hade en tung säsong inför slutspelet i USA.

Väl där lyckades Henrik Larsson toppa formen och kom in och sköt sin karriärs hårdaste ribbskott mot Kamerun. Returen förvaltades av Martin Dahlin.

Hans nästa bestående bidrag i turneringen var inhoppet mot Rumänien i kvartsfinalen. Först missade han en öppen chans vid ställningen 2-2 i förlängningen. Sedan sköt han in Sveriges sjätte straff i straffläggningen. Alltså straffen precis före Ravellis legendariska räddning.

Men det är kanske målet mot Bulgarien i bronsmatchen 1994 som de flesta kommer ihåg, när han lurade upp den bulgariske backen Ivanov på läktaren.

Den svåra tiden
Henrik Larssons karriär stannade nu upp en smula. I landslaget vägrade förbundskapten Tommy Svensson att släppa fram honom på allvar och i Feyenoord ville det inte riktigt lossna.

Och när han var på väg från den holländska klubben tvingades han gå igenom en uppslitande rättsprocess. Men ljuset i tunneln började skymtas. Där väntade skotska Celtic.

Ett förödande felpass i första matchen blev det förvisso, men sedan vände allt. För i Celtic vann Henrik Larsson 10 liga- och cuptitlar på de sju säsonger han spelade där. Och i landslaget kom han allt mer att bli en nyckelspelare under förbundskaptenerna Lars-Tommys ledning.

När allt pekade uppåt hösten 1999 bröt han benet i europacupspel mot Lyon.

EM 2000 såg inte ut att bli verklighet men i sista minuten blev han återställd och han var en av få som kom hem från EM med hedern i behåll efter två förluster och en oavgjord match, mot Italien, där Henrik Larsson gjorde Sveriges mål.

En säsong full av mål
Säsongen som följde lossnade allt för honom och han gjorde över 50 mål för sitt Celtic och i landslaget fortsatte Henrik Larsson att stå för viktiga insatser.

I den avgörande VM-kvalmatchen borta mot Turkiet kvitterade han i slutminuterna. Tack vare Andreas Anderssons efterföljande segermål var VM-biljetten säkrad.

Väl i VM var Henrik Larsson i slag. Två mål mot Nigeria
och ett mot Senegal Han var en av turneringens bästa anfallare. Men direkt efter förlusten i åttondelen mot Senegal meddelade han förbundskaptenerna och lagkamraterna att han hade gjort sitt i landslaget.

Två återkomster
I det kommande EM-kvalet hoppade han faktiskt in i laget i ett krisläge men det var en engångsföreteelse… inte alls. För i maj 2004 meddelades det att Henrik Larsson tackat ja till att vara med i det kommande EM-slutspelet.

Där blev det succé direkt i premiären mot Bulgarien. Hans ena mål röstades senare fram till EM:s snyggaste. Det där när han rammar Erik Edmans skottinlägg med pannan och riktar in bollen i bortre burgaveln.

Henrik Larsson var också centimeter från att avgöra kvartsfinalen mot Holland med ett skott precis över i förlängningen.

Från Celtic till Barca
Efter EM lämnade han Celtic och gick till storklubben Barcelona. Att dominera den skotska ligan är en sak, menade skeptikerna, men hur skulle Henrik Larsson klara sig bland världsstjärnorna i Spanien?

Alldeles utmärkt skulle det visa sig. Under hösten etablerade han sig alltmer och fick spela flertalet matcher från start.

Men så mot Real Madrid var olyckan framme och han skadade sig allvarligt. Klubbordföranden Laporta gick direkt ut och ville förlänga kontraktet med svensken.

I slutet av säsongen kom Henrik Larsson tillbaka och han hann hyllas tillsammans med resten av laget som vunnit den spanska ligan.

Viktig kugge i klubben
På hösten 2005 hade Henrik Larsson svårt att ta en plats i Barcelona. Han fick hoppa in, gjorde inte sällan mål, men fick ändå sitta på bänken i nästa match. I den här vevan bestämde han sig för att det var dags att flytta hem till Sverige och Helsingborg.

Men ju längre säsongen led desto mer fick Henrik Larsson spela.

I Champions League-åttondelsfinalen mot Chelsea borta böts han in vid underläge 0-1. Matchen såg ut att gå Barcelona ur händerna.

Men med sin rörlighet och snabba spel var han en stor anledning till att katalanerna vände matchen.

En lårskada störde sedan, men avslutningen i Barcelona blev till en total succé. Han kom in i Champions League-finalen mot Arsenal, passade till två mål och vände matchen.

Men VM 2006 blev inte vad Henrik Larsson och hans fans hade hoppats på. Han stod inte att känna igen. Den lilla höjdpunkten var hans 2-2-mål mot England i gruppspelet.

I Åttondelsfinalen mot Tyskland var han osynlig och missade också en straff vid ställningen 0-2.

Väl i Sverige debuterade han mot Häcken den 17 juli och det blev mycket överraskande hemma förlust för Helsingborg.

Så småningom lossnade det allt mer för både ”Henke” och Helsingborg och avslutningen på hösten blev desto bättre.

Under vintern stod det klart att han inte gjort sitt på den stora internationella arenan. För i januari 2007 skrev han på ett tremånaderskontrakt för Manchester United och på kort tid där lyckades han bli fansens favorit återigen.

Väl tillbaks i Helsingborg var formen försvunnen och det var inte förrän på hösten han kom upp i gammal god standard när Helsingborg lyckades ta sig vidare till Uefacupen efter segrar mot lag som Galatasaray och Austria Wien.

”Henke” skulle nu fundera över sin fortsatta satsning, var det kanske dags att lägga av?. Nej. Henrik Larsson bestämde sig för att satsa ännu ett år.

Och efter en riktigt stark vår började snacket igen om att ”Henke” var för bra för att inte spela för landslaget i EM. Han sa själv att han inte var intresserad, men när truppen väl togs ut var han det sista namnet som lästes upp.

Han spelade samtliga matcher från start i EM men lyckades inte göra något mål.

Ny lagkapten
Efter att Fredrik Ljungberg tackat för sig i landslaget utsåg Lasse Lagerbäck Henrik Larsson till ny lagkapten.

I allsvenskan fortsatte han att visa fin form, men i landslaget var han inte lika bra. Hans mål mot Finland i augusti 2008 blev hans sista trots ett antal matcher fram till den ödesdigra Danmarksmatchen på Parken i oktober 2009.

En vecka senare kom beskedet. Henrik Larsson avslutade sin aktiva karriär.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se