Öppet bråk mellan UD och generalkonsul

Ett öppet bråk rasar mellan ledningen för Utrikesdepartementet och en av Sveriges mest erfarna diplomater, Ingmar Karlsson.

Orsaken är att Ingmar Karlsson, som är generalkonsul i Istanbul, inte får de pengar som han har krävt för att kunna sköta den dagliga driften på konsulatet och för att ge de sju lokalanställda löner över existensminimum i Turkiet.

– Jag skäms varje dag jag går till jobbet att jag har en sådan arbetsgivare som driver mina medarbetare under existensminimum. Det är en helt onödig situation och det är detta som gör att när man talar med räknenissar som inte vill förstå någonting, så måste man till sist ta i. Då blir man jävligt förbannad, säger Ingmar Karlsson, generalkonsul i Istanbul.

Bråket handlar om 500 000 svenska kronor. Pengar som bland annat ska gå till telefonräkningar och vaktbolag, men också till löner för de anställda.

De uteblivna pengarna för driften betyder också, enligt Ingmar Karlsson, att det inte finns några riktiga förutsättningar att fördela de 40 miljoner kronor som finns på konsulatets konto för bistånd i Turkiet.

En av visumhandläggarna är Mehmet Ücok som under sina tolv år som lokalanställd för UD sett sin lön minska. Han har fått en reallönesänkning på 40 procent de senaste fyra åren till följd av dollarfallet, som också drabbat många andra lokalt anställda vid UD runt om i världen.

Här har också den turkiska inflationen bidragit till att det blivit betydligt mindre pengar i hans plånbok. Det här har gjort att den 42-årige visumhandläggaren, som mer än gärna skulle vilja ha ett barn till, helt enkelt inte har råd, han har inte ens pengar att betala en eventuell förlossning, säger han.

– Jag har en bror och vet mycket väl vad en bror betyder och jag vill att min son ska få en bror eller en syster men vi kan inte på grund av min lön, säger Mehmet Ücok som nu känner sig tvingad att söka andra jobb.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se