Tiramisu

I Meny vecka 7 2004

Tiramisu (Tìramisù) är en klassisk italiensk efterrätt med krämig mascarpone som är en italiensk färskost som smakar ungefär som krämig grädde, savoiardikex som är söta avlånga kex och så smaksatt med någon likör eller någon konjak. Receptet är inte svårt att göra vill man göra den på äkta italienskt sätt behöver man köpa hem de speciella ingredienserna, annars finns också alternativ på en försvenskad variant med lite vanligare ingredienser som kanske är troligare att man har hemma.
Tid: 20 min + tid i kylskåpet

4 portioner

2 äggulor
4 msk florsocker
2 msk amaretto eller marsalavin
eller konjak eller annan likör
225 g mascarpone (italiensk färskost)
eller 150 g kesella 10% + 2 dl vispgrädde som vispas 
12 savoiardikex (italienska söta kex)
eller sockerkaka skuren i tunna skivor
1½ dl starkt kaffe (1½ dl vatten + 4 tsk Nescafé)
2 msk kakao

Ta fram en form som passar, ca 15 x 20 cm, eller större. Tiramisun flyter INTE ut så man kan använda en större form om man vill utan att tiramisun blir större till ytan. Lägg äggulorna i en skål och tillsätt florsockret. Vispa sedan till en jämn och ljusgul smet. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör eller vispa till en jämn blandning. Brygg kaffet eller blanda vatten med Nescafé. Häll kaffet i en vid djup tallrik som det är lätt att doppa hela kexet i. Doppa kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. OBS! När du doppar, doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Det ska inte bli genomblött. Kexet suger snabbt åt sig vätskan. Lägg de 6 första kexen på botten av formen. Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå. Sikta över hälften av kakaon. Lägg på de sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten. Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så att göra tiramisun dagen innan servering passar bra. Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.