bostäder

Allmännyttans styrelser bor i villor

Det är villaägare som bestämmer över länets hyresgäster i allmännyttan. Det visar en granskning som Dalanytt har gjort. Av ledamöterna i de kommunala bostadsbolagens styrelser bor mycket få själva i hyreslägenhet. Och i länets största bostadsbolag Kopparstaden bor inte en enda styrelseledamot i allmännyttan.

Vi har granskat var ledamöterna i de kommunala bostadsbolagens styrelser själva bor någonstans. Det handlar om 16 styrelser med politiskt tillsatta ledamöter. Men de bor inte där själva. Av 241 ledamöter bor bara 11 stycken i hyresrätt.

Flera styrelser saknar helt ledamöter i allmännyttan. Det gäller Hedemorabostäder, Bärkehus, Gagnefbostäder, Kopparstaden, Malungshem, Morastrand, Orsabostäder, Stiftelsen Elfwedahls Hyresbostäder, Stiftelsen Särna - Idre Hyresbostäder, Vansbrohem och Säterbostäder.

Kopparstaden, med 6.500 lägenheter i Falun, är störst i länet. Men ingen i styrelsen bor i Kopparstadens lägenheter. Styrelsens ordförande Erich Collberg (m), tycker att det är problematiskt.
– Vi borde ha en representant i styrelsen från hyresgästerna, säger han.

Margaretha Danielsson bor hos Kopparstaden i Falun. Kopparstaden där hela styrelsen alltså bor i bostadsrätt, villa eller lantgård. Hon blir upprörd när hon får beta att ingen i Kopparstadens styrelse bor i allmännyttan:
– Jag tycker att det är bedrövligt. Vad kan de som bor i villor veta om hur det är att bo i lägenhet?