Ronaldo - målkungen som kom tillbaka

Ronaldos karriär är kantad av succéer, skador och storstilade comebacker. Men mest kommer han att bli ihågkommen som VM-historiens skyttekung.

Redan som 17-åring slog han igenom i den brasilianska ligan för Cruzeiro. Efter att ha varit reserv när Brasilien vann VM 1994 flyttade han till holländska PSV Eindhoven. Där blev det två säsonger med den smått fantastiska noteringen av 55 mål på 57 tävlingsmatcher.

Världens bäste spelare

Efter det väntade två lyckosamma säsonger i Barcelona. Även om det inte blev någon ligatitel med katalanerna blev Ronaldo båda åren utsedd till världens bäste spelare.

Efter att ha blivit köpt av Inter året innan var det 1998 dags för Ronaldo att, nu som stjärnan i laget, försöka försvara världsmästartiteln för Brasilien. Han gjorde fyra mål i turneringen men det alla minns är hans mystiska sjukdom natten innan VM-finalen mot Frankrike.

Förbundskaptenen Mario Zagallo beslutade att inte spela med Ronaldo men efter protester från lagkamrater som till och med vägrade värma upp kastades stjärnan ändå in i startelvan i sista stund. Ronaldo var en skugga av sitt riktiga jag och Frankrike kunde lätt slå ett demoraliserat Brasilien.

Den stora revanschen

Efter flera år med stora skadeproblem i Inter fick Ronaldo sin stora revansch i VM i Japan 2002. Starkt ifrågasatt blev han turneringens stora kung med åtta mål varav två i finalen mot Tyskland.

I slutet av året utsåg FIFA för tredje gången honom till världens bästa spelare.

Efter VM skrev han på för spanska Real Madrid där han blev en av flera ”galacticos” i ett av de mest stjärnspäckade lag klubbfotbollen skådat. 2003 blev han för första och hittills enda gången ligamästare när Real vann serien.

Historisk skyttekung

I VM 2006 tillhörde Ronaldo det stjärnlag med bland andra Kaka och Ronaldinho som förutsågs leka hem turneringen. Innan VM snackades det mycket om huruvida Ronaldo var i matchform eller inte. En viss övervikt kunde urskiljas under matchtröjan.

Det hela slutade med kvartsfinalförlust mot Frankrike, men Ronaldo hann med tre mål i turneringen göra sig historisk som VM:s meste målskytt genom tiderna, 15 stycken. Det historiska femtonde målet kom i åttondelsfinalen mot Ghana.

Efter turneringen meddelade han att landslagskarriären var över.

Skadedrabbade år

De senaste åren har återigen varit plågade av skador. Efter att ha hamnat på bänken i Real Madrid värvades Ronaldo överrraskande av AC Milan. Där fortsatte skadeproblemen och på två säsonger spelade Ronaldo endast sexton matcher.

Den allvarliga knäskadan mot Livorno i februari 2008 gör att Ronaldo uppskattas bli borta från fotbollen i över nio månader.

Det återstår att se om en av fotbollens största genom tiderna orkar ta sig tillbaka ännu en gång.

Richard Henriksson
radiosporten@sr.se