Tre världsberömda svenska Oscarsvinnare

6:57 min

Den svensk som tilldelats flest av de åtråvärda guldstatyetterna är Ingmar Bergman. Ingrid Bergman ligger inte långt efter med sina tre och Greta Garbo fick en heders-Oscar 1954.


Greta Garbo nominerades till Oscar fyra gånger, och fick 1954 en heders-Oscar för sina oförglömliga insatser inom filmen. Då hade hon för länge sedan dragit sig tillbaka från filmvärlden. Hon spelade aldrig in någon mer film efter fiaskot med filmen Tvillingarna 1941. Men dessförinnan spelade hon i klassiska filmer som Anna Karenina, Kameliadamen och Ninotchka.

Med filmer som Casablanca, Klockan klämtar för dig och Gasljus blev Ingrid Bergman en av de största av dåtidens internationella filmstjärnor. Hon fick Oscar för sina roller i filmerna Gasljus (1944), Anastasia (1956) och Mordet på Orientexpressen (1974).

1978 spelade Ingrid Berman huvudrollen i Ingmar Bergmans film Höstsonaten, som hon blev Oscarsnominerad för.

Sammanlagt fyra av Ingmar Bergmans filmer har blivt belönade med Oscars-statyetter. (Jungfrukällan, Såsom i en spegel, Viskningar och rop och Fanny och Alexander.) Och flera har nominerats, men blivit utan pris. (Smultronstället, Ansikte mot ansikte, Höstsonaten och Trollfjöten.)

Sin första Oscar fick han 1960 för filmen Jungfrukällan och den andra 1961 för Så som i en spegel.

 1973 fick fotografen Sven Nyqvist fick pris för bästa foto i Bergmans film Viskningar och rop. 1977 var Liv Ullman nominerad för sin roll i Ansikte mot ansikte, men blev utan pris.

1984 var Bergmans sista långfilm Fanny och Alexander nominerad i sex kategorier, bland annat för bästa utländska film. Det blev till slut fyra statyetter.