Fiskeexpert föreslår: Fiska skräp istället

Stefan Lemieszewski, miljöexpert på Sjöfartsverket, lanserar en för Sverige ny idé: ”Fishing for litter” - att yrkesfiskare på heltid ska fiska skräp i stället för fisk. Detta efter de senaste veckornas rapporter om hur mycket skräp, i synnerhet plast, som driver omkring på världshaven, utan att sjunka och utan att brytas ner.

– Problemet med avfall som bifångst i trålarna skulle ju minska på sikt och det gör att man kan spara in ganska stora pengar på minskad strandstädning.

– Varför skulle yrkesfiskarna vara intresserade av det här?

– Gör det lönsamt så är de säkert intresserade, tror Stefan Lemieszewski.

Finns redan i andra EU-länder
Fishing for litter finns i Storbrittannien, Danmark och Nederländerna. Där utrustas nu hundratals fiskefartyg med sopsäckar och annan sophanteringsutrustning och de får sina kostnader täckta för att ta tillvara det skräp som hamnar i nät och trålar. Alltfler kustkommuner och hamnar ansluter sig till detta frivilliga system, men det har aldrig provats i Sverige. Stefan Lemieszewski på Sjöfartsverket vill gå ännu längre - han vill att betala yrkesfiskarna för att de ska ta upp skräpet till havs, istället för att som nu - slänga tillbaka det i sjön. På grund av strömmarna i Nordsjön och Skagerack hamnar det ändå på svenska västkusten till slut och man kan då spara pengar på dyrbar strandstädning.

Djuren svälter ihjäl
För det finns mycket skräp runt exempelvis fiskebankarna i Nordsjön, där sopor tidigare dumpades, påpekar Stefan Lemieszewski:

– Plastpåsar, plastkassar, plastmuggar, allt vad det är för någonting som ingen bryr sig om. Men efter en storm så vet vi ju hur det ser ut lite varstans även i vårt land. I och med att inte plasten bryts ned så bör man fokusera på det här eländet för det fortsätter att skörda marint liv. Havslevande däggdjur och andra som får i sig det här och sen stoppas deras matsmältning upp och de svälter ihjäl.