Kulturkrönika 24 februari

- Världen behöver en ny renässans och den bör utgå från Frankrike. Orden kommer från den franske presidenten Nicolas Sarkozy. En ledare som både utmanar och förbryllar enligt kommentarer från olika håll i världen.

Tracy McNicoll i Newsweek funderar över mannen som lik en de Gaulle tycks gå en egen väg och söka en större roll för Frankrike i världen. Sarkozys energi förbluffar : han har som president hunnit resa cirka 20 000 mil över världen och har bland annat irriterat Tysklands Angela Merkel med sin idé om en kulturell, ekonomisk och politisk ”Medelhavsunion” mellan bland andra Frankrike, dess tidigare arabiska kolonialländer och Turkiet. Så skulle också det så kallade ”civilisationernas krig” kunna förebyggas, enligt Sarkozy.

Sarkozy får också applåder i den katolska tidskriften Signum för att se religionen som en tillgång i det moderna samhället. Han har uppmuntrat såväl de franska katolikerna som muslimerna i landet. I en tid besatt av materialism har vi behov av detta andliga sökande, sa Sarkozy när han i december besökte Vatikanen i Rom.

Sarkozy har på en gång sökt förbättra företrädaren Chiracs frostiga USA-relationer och närmat sig såväl Libyens Muammar Kadaffi som Venezuelas Hugo Chavez. Han har inlett kärnkraftssamarbete med såväl Förenade arabemiraten som Libyen och Algeriet.

Sarkozy har skickligt manövrerat de franska strejkproblemen, han har skissat en ny konstitution för EU efter det senaste haveriet, han vill se Frankrike som förebild i kampen mot klimathotet, och han har tagit in politiska meningsmotståndare i sin regering - liksom oväntat många kvinnor och personer med invandrarbakgrund. Han fick många arbetarröster trots kritik för socialt orättvis politik. Samtidigt sägs han vara en maktcentralist som bland annat ställt sin premiärminister i rejäl maktskugga.

Sarkozys hektiska resediplomati har väckt viss skepsis i Frankrike. Dags att landa på jorden, noterar tidningen L’Express och kollegan Le Point finner att han också landat i sviktande opinionssiffror, finansiella kriser, och ökat motstånd också i det ena politiska lägret.

Sarkozy är samtidigt ytterst medialt skicklig och den franske president som bäst förstått att utnyttja TV-mediet, Sarkozy har blivit ”tv-presidenten” skriver Alain Duhamel i Le Point.

Men ändå - vem ÄR Sarkozy ? undrar William Pfaff i New York Review of Books : i rekordfart har han lagt förslag om ny fransk ekonomisk politik, arbetsmarknadspolitik, utbildningspolitik, försvarspolitik, EU-konstitution, europeisk centralbankspolitik, nya relationer till såväl USA som arabvärlden. Sarkozy vill också ge Frankrike en större roll i NATO.

Sarkozy har diplomatiskt skickligt lyckats behaga många, finner skribenten - ändå förblir han oerfaren i internationell politik. Han var den faderlösa revanschsugna gossen som fick det jobb han åtrått sen han var 13 år. Nu är han framme men han kastar ingen riktig skugga, han saknar ännu en kärna, en de Gaulles visioner, tycker William Pfaff i New York Review of Books.

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se