Skinnskatteberg

Chockbesked om neddragningar på folkhögskolan i Skinnskatteberg

Bergslagens folkhögskola i Skinnskatteberg halverar antalet internatplatser och lägger ner sin konstlinje.
Beskedet kommer som något av en chock för både personal och elever.

I cirka 20 år har konstlinjen funnits på folkhögskolan i Skinnskatteberg, men nu väljer skolan att satsa på musik och teater i stället.

Vid årsskiftet lämnade Landstinget Västmanland över huvudmannaskapet för folkhögskolan till föreningen Bergslagens folkhögskola, som består av olika organisationer inom arbetarrörelsen.

Men när landstinget lämnar skolan försvinner också en hel del bidrag därifrån. Även Folkbildningsrådet drar ner på anslagen.

Skolans rektor Arent Persson ser ingen annan lösning än att lägga ner konstlinjen:

- Konstlinjen har ju gott rykte och är en gammal anrik utbildning här uppe, och det är ju jättetråkigt att vi inte kan få med den också in i det här.

- Men hellre då att vi lämnar konstlinjen bakom oss än att vi tappar hela skolan. Det är väl det övervägandet vi måste ha mod att fatta, säger Arent Persson till P4 Västmanland.

För personal och elever kom beskedet som en fullständig överraskning, eftersom skolan i förra veckan hade öppet hus och då förklarade att det inte skulle ske några förändringar på utbildningssidan.

Förutom att konstlinjen läggs ner utreds nu också att dra ner på antalet internatplatser från 80 till 45, samt att undervisning och administration koncentreras till en byggnad, i stället för dagens tre.

På konstlinjen är besvikelsen stor.

- Vi är otroligt besvikna över hur det har gått till för det första. Att personalen inte får reda på det förrän de kommer på ett möte att de också ska sluta. Och att för vår del att det kommer att läggas ner, någonting som är så fantastiskt som det här fungerar för oss idag, säger eleven Inger Asp.

- Jag tycker också att det är fruktansvärt, för det ger så otroligt mycket för oss som är här, säger Anita Högback.

- Spontant känns det som att det här inte är någon bra lösning, säger konsteleven Stefan Lindkvist till P4 Västmanland.