Eskilstuna

Affärsidkare i skräck för rån

Den senaste tidens butiksrån har satt sina spår i Eskilstunas affärsliv. Butiker som Sveriges Radio Sörmland besökte på tisdagen hade låsta dörrar och man fick ringa på för att komma in. Butikspersonal ringer till vänner för att få hjälp när de stänger för kvällen och några affärer har helt tagit bort den kontanta betalningen.

Oron över utvecklingen i Eskilstuna är tydlig.

– Vi vill helst inte hantera kontanter över huvudtaget med tanke på rånrisken, säger en affärsidkare, som varken vill framträda med sitt eget namn eller butiksnamnet.

Oron för att bli rånad har fått honom att fundera på att helt lägga av med verksamheten och det är han inte ensam om visar det sig när SR Sörmland knackar dörr i Eskilstunas affärsliv. Emine på Jourlivsbutiken Guldregn i stadsdelen Nyfors har haft inbrottsförsök den gångna natten och en glasmästare håller på att byta rutan för andra gången på kort tid.

– Vi måste få kameror för att skydda oss här. Vi tycker alla att kommunen ska sätta upp kameror här annars lägger vi ner butikerna, säger hon. 

Statistik från Brottsförebyggande rådet BRÅ berättar att butiksrånen i landet på ett år ökat med tio procent. I Eskilstuna har två butiker rånats bara den senaste veckan. Och att butiksrånen påverkar affärspersonalen i Eskilstuna.

Helen Englund rånades förra året när hon stod och klippte en kund. Nu möter en låst dörr hennes kunder. Man får helt enkelt ringa på. En lösning som ökar trygghetskänslan lite grann.

– Det var tre killar som kom in och rånade mig så efter det satte vi in ett lås, som vi öppnar inifrån och ja, det känns ju lite tryggare för oss, säger Helen Englund.

Baktier har en liten livsmedelsaffär nästan granne med videobutiken som rånades av maskerade män för bara några dagar sen och han har sin egen lösning för att öka tryggheten.

– Jag ringer mina kompisar och ber dem komma hit och skydda mig de sista minuterna före stängningsdags, säger han.