Spanien erkänner inte Kosovo

Spanien hör till de länder inom EU som inte tänker erkänna Kosovo som självständig nation. Spanien har sina egna separatister, katalanerna och baskerna, och oron är stor att frihetsförklaringen på Balkan ska ge näring åt kampen i Katalonien och Baskien.

Nationalisterna i Baskien och Katalonien jublar över Kosovos självständighetsförklaring.

På internet finns videosnuttar från program där det sägs att Kosovo står som exempel till och med för den baskiska terrorgruppen ETA och att Kosovo demonstrerar att frihetskraven inte är utopiska.

I Spanien har det i många i år funnits en rädsla bland de ledande politikerna för vad som kallats balkaniseringen.

I synnerhet högerpartiet Partido Popular har varnat för att Spanien skulle kunna falla samman, om katalanerna och baskerna får mer gehör för sina självständighetskrav, men också socialisterna har varit oroade.

Separatisterna i de två spanska regionerna följde redan mycket noga Montenegros uppbrott från serberna, berättade vänsterpolitikern Pilar Dellunde i Barcelona i en intervju med Ekot 2006.

Omgående har nu utrikesminister Miguel Angel Moratino sagt att Spaniens socialistregering inte kommer att erkänna den ensidiga frihetsdeklarationen från Kosovo.

– Den strider mot internationell rätt, säger den spanske utrikesministern.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se