Linköping

Mittens rike i centrum i Linköping

Under mars månad är det fokus på Kina i Linköping. Två föreställningar med kinesesiskt ursprung ges på Konsert och kongress.

Det handlar om den kinesiska cirkuschowen Buddha och den uppmärksammade föreställningen Shen Yun som den kinesiska ambassaden vill stoppa.

– I den kinesiska cirkusen jobbar man mycket med akrobatik och de här fantastiska dräkterna där man är lejon och drakar. Den är väldigt kinesisk, säger Leo Wijkmark på Arenabolaget som arrangerar föreställningarna.

Falun Gong arrangerar
– När det gäller föreställningen Shen yun så är den gjord av exilkineser. Det är en slags besjälad musik- och dansföreställningen. En av arrangörerna är Falun Gong, säger Wijkmark.

Det är just kopplingen till Falun Gong som lett till att den kinesiska ambassaden i Stockholm försökt stoppa föreställningen. Falun är en andling utövning som är under hård press av den kinesiska regimen.

Både lyckligt och olyckligt
I januari kontaktade den kinesiska ambassaden i Stockholm arrangörer och politiker i Linköping och Stockholm där föreställningen Shen yun ska ges och uppmanade dem att avbryta arrangemanget.

– Det är både lyckligt och olyckligt. Lyckligt är det för att folk visat ett starkt intresse för föreställningen och ett starkt avståndstagande för liknande inblandning. Det som är olyckligt är att det är en förlängning av förföljelserna i Kina. Människor torteras fortfarande till döds på grund av en andlig övertygelse, säger Ilias Kotsamboikides som arrangerar Shen Yun.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Läs mer: