Börsoro, smygtittare, Tchadstyrkan och Turkiets markinvasion i Irak

Fredag 22 februari

16.00-16.45

Turkisk markoffensiv i Irak
Turkiet har inlett en större markoffensiv i Norra Irak. Enligt uppgift från flera internationella och turkiska medier har omkring 10 000 soldater gått in i den kurdiska delen av Irak för att slå ut PKK- baser. Turkiet anklagar det kurdiska självstyret i Irak för att låta PKK använda deras territorium för sina räder mot Turkiet. Hör Caroline Salzinger, utrikesreporter och Khaled Salih, talesman, Kurdistans regionala regering.

Börsoro
Börsen åker berg och dalbana som aldrig förr och få vågar spekulera om vart den är på väg. Svensken har aldrig varit så skeptisk till aktiemarknaden och väljer hellre trygga bankkonton. Varför slutar inte börsen att gå upp och ner? När ska osäkerheten i spåren av USA: s bolånekris lägga sig? Vi sänder direkt från en av börsens aktörer. Medverkande gör Claes Hemberg, privatanalytiker, nätmäklaren Avanza, Per Olof Lindsten, börschef, Veckans Affärer och SR: s korrespondenter Per Eurenius, Berlin, Maria Eksedler, London och Daniel Alling, New York.

Roadtrip mellan Rysslands två maktcentra
Vägen mellan Rysslands två största städer St Petersburg och Moskva ger en bra bild av läget i landet. Där finns det andra Ryssland som inte syns längre i de två storstädernas snabba ekonomiska tillväxt. Vi besöker en landsvägsby som helt eller delvis övergivits och småstäder där invånarna är utlämnade till makthavarnas godtycke.
Följ med på Maria Persson Löfgrens reportageresa mellan Rysslands två maktcentra.

17.00-17.45

Klimatberedningen och järnvägen
Klimatberedningens föreslagna satsning på att bygga ut järnvägen har kritiserats av statsminister Fredrik Reinfeldt för att vara orealistiskt. Dessutom tycker han att det finns effektivare sätt att komma åt koldioxidutsläppen. Inte heller finansminister Anders Borg tror på förslaget. Vad fyllde egentligen klimatberedningen för funktion när det förslag som det lägger fram avfärdas?
I studion miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och moderata riksdagsledamoten Sofia Arkelsten som satt med i klimatberedningen.

Tchadstyrkan
I dag åker en förtrupp till den omdebatterade svenska Tchad-styrkan till landets huvudstad N’Djamena. Det är en förtrupp som ska förbereda för den stora styrkan som anländer i mars. Den svenska insatsen har försenats på grund av stridigheterna mellan regeringstrupperna och rebellerna. Hör Ulf Henricsson, överste vid fredsbevarande operationer i forna Jugoslavien 1993-1994, berättar om hur det var att etablera en insats i en pågående konflikt. Frågan är vad den svenska insatsen egentligen kommer att hinna göra? Hör också Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter, SvD.

Skillnaden mellan Obama och Clinton
Kampen mellan demokraternas presidentkandidater Barack Obama och Hillary Clinton har varit jämn. Rapporteringen kring den har handlat mycket om deras kampanjer, och hur deras framtoning skiljer sig åt. Eventuella skillnader i själva politiken har det talats mindre om. Vår korrespondent Daniel Alling har tagit sig en närmare titt på det för att reda ut vad som egentligen skiljer dem åt?

Smygtittande japaner
När Kohei Yoshiyuki fotograferade kärlekspar i mörkret i Tokyos parker på sjuttiotalet blev bilderna så kritiserade att han förstörde dem. Nu har hans fotografier kommit fram igen och fått ett nytt erkännande. På många av bilderna kan man i mörkret ana nyfikna åskådare. Anton Karis såg bilderna tillsammans med galleristen Peter Bergman och frågade också Ikko Yokoyama, som växt upp i Tokyo, om den japanska vanan att smygtitta på andra.

Tänkbara kandidater på Kuba
På söndag samlas Kubas parlament för att välja Fidel Castros efterträdare. Detta efter att Fidel i veckan sa att han träder tillbaka. Vilka är kandidater? Hör Lars Palmgren, SR:s medarbetare i Sydamerika.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och
Karin Wickström
Producenter:
Maria Meschke och
Towe Cho Matre
maria.meschke@sr.se towe.matre@sr.se