Snittet - Gert Wingårdhs Åtta hus

Onsdagen 27 februari kl 14.03 och 28/2 kl 18.15

- Från bruna bönor med fläsk till vitlök, sushi och thai.  Så kan man beskriva förändringen inom svensk arkitektur dom senaste trettio åren anser Gert Wingårdh som är en av Sveriges mest framgångsrika arkitekter.  I november fick han Kasper Sahlin-priset för femte gången, då gällde det House of Sweden i Washington som bl a lovordats för den öppenhet som huset utstrålar.

I Snittet berättar Wingårdh om sina trettio år som arkitekt – något som dokumenterats i en 500-sidig  katalog  – och också om utställningen Åtta hus på  i Göteborg.  I den försöker han redovisa sina tankar, inspirationskällor och drivkrafter bakom sitt arbete.  Gert Wingårdh och reportern Mia Gerdin kryssar fram mellan material, ritningar och modeller och försöker komma själva idéarbetet på spåren. Det handlar mycket om lust, men riskerar inte den att dränkas i framgång?

I Klassikern den här veckan så fördjupar sig Mats Arvidsson i Carl Gustaf Hellqvists historiemålning Valdemar Atterdal brandskattar Visby från 1882. Den kan ses på i Stockholm.