Framgångsrik partipolitik, Kabul, Bang och tandläkarskräck

Måndagen 25 februari16.00-16.45

Slöja i danska folketinget
En infekterad debatt har uppstått i det danska Folketinget den senaste veckan. I centrum för debatten står den dansk-palestinska politikern Asmaa Abdol-Hamid och anledningen till bråket är hennes slöja.
Gösta Lempert, vår reporter i Malmö medverkar.

Politiker tröttnade och bytte parti
De heta sakfrågorna räcker inte för att vinna ett val. En framgångsrik politik handlar också om hur ett parti fungerar. Ska det vara en platt organisation eller ett traditionellt partiarbete med en tydligare hierarki? Nina Björby ett av miljöpartiets toppnamn i Umeå har tappat tron på den platta organisationen och går nu över till socialdemokraterna. Agneta Börjesson, miljöpartiets partisekreterare tror fortfarande att partiets struktur främjar delaktighet. Statsvetare Magnus Blomgren en säger att partiernas organisation har betydelse för politiken. Dilemmat är att samhället förväntar sig plattare organisationer samtidigt som behovet av starka politiska profiler växer. Eva Grundelius, organisationskonsult säger att det inte är strukturerna som är problemet.

Livet i Kabul
Afghanistan är ett land med en lång historia av krig och interna konflikter. Efter terrorattacken mot USA den 11 september 2001 gick amerikanska trupper in i Afghanistan för att största talibanstyret. Idag, sju år senare, är Afghanistan ännu inget lugnt land att leva i. I huvudstaden bor uppemot 3 miljoner innevånare. En av dem är Suhrab Lemar. Han är 21 år och har en liten klädbutik på en affärstät gata. Anton Karis ringde upp honom i butiken.

17.00-17.45

DO
Ett väldokumenterat fall av misstänkt diskriminering, med bandade krogvakter som stoppar invandrare, kommer aldrig att kunna prövas i domstol. Diskrimineringsombudsmannen, DO, arbetade så långsamt att det eventuella brottet hann bli preskriberat. Nu anmäls DO till justitiekanslern.
Paul Lappalainen, Diskrimineringsombudsman och Karzan Kader, regissör medverkar.

Nicolas Sarkozy
I Frankrike är det kommunalval om två veckor, och för högern och kandidaterna inom regeringspartiet UMP väntas ett rejält bakslag. Det är bland annat missnöjet med president Sarkozy som smittar av sig. I slutet av november sjönk stödet för Nicolas Sarkozy för första gången under 50 procent. I staden Montpellier i södra Frankrike, kandiderar högermannen Jacques Domergue till borgmästare. Han skulle vilja bryta socialisternas 30-åriga styre i staden, men utan medvind blir det svårt.
Reportage av Alice Petrén.

Bang
En av Sveriges mest kända utrikeskorrespondenter genom tiderna var Bang, Barbro Alving. Hon har nu blivit föremål för en ny dokumentär signerad Maj Wechelman. Bang var på plats nästan överallt där världshistoria skrevs, OS i Berlin 1936, andra världskriget, den tyska invasionen i Tjeckoslovakien, ryssarnas anfall mot Finland, finska vinterkriget och inbördeskriget i Kina, bland andra händelser. Bangs dotter Ruffa Alving Olin medverkar.

Tandläkarskräck
Är ditt barn rädd för att gå till tandläkaren? I så fall är han eller hon inte ensam. Uppemot var tionde barn lider av tandvårdsrädsla. Det hoppas forskningsprojektet Bita kunna ändra på. Under fem års tid ska man studera orsakerna till 2500 barns tandvårdsrädsla.
Reportage av Madeleine Blidberg.

Bensinstationer
För drygt 2 år sen beslutade Riksdagen att alla bensinstationer i Sverige ska erbjuda nån form av förnybara drivmedel senast 2010. Men för många små bensinmackar ute i glesbygden krävs investeringar på flera hundra tusen kronor, vilket kommer att innebära att många istället väljer att stänga igenom.
Kjäll Johansson, mackägare, Lars Gustafsson, riksdagsledamot (kd) och Sven Bergström, centerpartist i Trafikutskottet medverkar.

Programledare: Monica Saarinen och Erica Dahlgren
Producenter: Helena Giege och Peter Öberg
helena.giege@sr.se
peter.oberg@sr.se