Filippinske Emmanuel Garibay utmanar och provocerar

På Filippinerna är han en erkänd konstnär som både provocerar och underhåller betraktaren. Han heter Emmanuel Garibay och arrangerar konstsymposier i hemlandet som berör människor och också oroar myndigheterna. Några av hans konstverk finns nu med i utställningen Made in Asia på Norrbottens museum.

Nyligen var han därför i Luleå, för att berätta om sin konst för hundratals norr- och västerbottningar, som deltog i en internationell konferens:

Lyfta de fattiga

Han vill lyfta upp de fattigas situation i sitt hemland och peka på orättvisor. Hans konst är både politisk och religiös, genom att han sätter in gamla bibelberättelser i ett nutida sammanhang. Många människor på Filippinerna är religiöst aktiva och känner till bibelns berättelser. Garibay hävdar att bibelns budskap ska tolkas in i varje tids sammanhang och Emmanuel Garibay drar sig inte för att vända upp och ner på traditionella synsätt. I en målning, kallad Emmausvandrarna, så framställer han bibelns Kristus som kvinna klädd i röd klänning, i mötet med två lärjungar. Ett annat av hans verk är en travestering på Leonardo Da Vinchi kända målning, den sista måltiden eller nattvarden. Men i stället för Kristus och lärjungarna så är det kända Filippinska personer som ska äta en stor måltid. Men bordet bärs upp av Filippinernas fattiga befolkning och måltiden äts i en fattig förort till Filippinernas huvudstad Manilla, som har över 20 miljoner invånare. Ovanför bordet åker de rika människorna på upphöjda motorvägar, så att de slipper se den fattiga befolkningen.

 Imponerad av Norrbotten

Det var första gången Emmanuel Garibay besökte norra sverige och han hade inte alls förväntat sig ett så avancerat välordnat samhälle, med alla resurser vi har och vänliga och intresserade människor. Han mötte några lokala norrbottniska konstnärer och blev väldigt imponerad av deras konstverk och stora konstprojekt Luleå sommar och vinterbiennaler se senaste åren. Garibay tycker att det är riktig världsklass och han kommer att berätta för sina konstnärskollegor i Asien om de skickliga kontnärerna uppe i snön vid polcirkeln i Sverige:

 Våld mot oliktänkande

Emmanuel garibay berättar att han kommer att berätta om sina stora upplevelser för konstnärskollegorna och andra vänner i Asien, som säkert kommer att söka upp norrbottenskonstnärerna på Internet. Filippinerna är en republik i sydöstra Asien i Sydkineiska sjön och består av flera tusen öar. 900 öar är bebodda och landet, blev självständigt från USA efter andra världskriget . Filippinerna är världens tolfte folkrikaste land med en befolkning på 86 miljoner. Ungefär två tredjedelar bor på huvudön Luzon och huvudstaden Manilla där Emmanuel Garibay bor, är en av världens mest folkrika stadsområden. befolkning tillhör till största delen den romersk-katolska kyrkan. Landet är inte i krig men ändå så förekommer det en hel del våld mot oliktänkande som vågar framföra sin samhällskritik offentligt. Emmanuel har vänner, både pastorer och konstnärer som dödats eller försvunnit.

Cirkulärt tidstänkande

Emmanuel berättar att egentligen ingen som vågar utmana landets ledning är riktigt säker tyvärr. Men den som dör, dör i alla fall för en god sak, att vilja förändra samhället till ett mer demokratiskt och rättvist. I närheten till döden blir ett förhållningssätt och han ser sitt eget liv som en del i ett cirkelfomat liv som ständigt återkommer, alltså inte ett linjärt tidstänkande med en början och ett slut, som vi i västvärlden är så bundna vid. Emmanuel berättar att han får en nästan tvångsmässig plötslig längtan att börja måla för att det är så roligt och ideerna kommer automatiskt från det han är med om och ser omkring sig. Det finns många inslag av plötsliga infall som kan bli väldigt överväldigande och övermäktiga och det tvingar honom också till att få kontroll över den spänning som finns i denna märkliga skaparprocess.ä

 Text och foto: Håkan Sjunnesson